Kan det bli verkstad i kommunen på riktigt?

Det har varit en intensiv debatt om Uppsalas företagsklimat sedan årets ranking blev officiell för några veckor sedan. Mycket kan man känna igen från tidigare år. Kommunen säger att man tar det på allvar, att man utbildar personal i hur man skall bemöta företagande och mycket annat. Min erfarenhet är att det sällan eller aldrig blivit verkstad, dvs att det man säger man skall göra verkligen blir gjort och ger effekt. 

Men samtidigt får man inte ge upp. Jag tycker debatten har blivit lite bättre och svaret från kommunen mer hoppingivande. Jag har en känsla av att det inte bara är en delegerad fråga för Mohamad Hassan utan att det faktiskt och äntligen tagit skruv högst upp i kommunstyrelsen. Om det stämmer kanske det finns möjligheter att Uppsala Kommun faktiskt tar sig an dessa frågor på allvar. Jag vet att Mohamad Hassan som är ansvarig för företagarfrågor och dessutom företagare själv brinner för detta. Men han måste få draghjälp av Erik Pelling, Rickard Malmström, Joachim Danielsson m fl. 

I en tidigare blogg har jag skrivit om att det skapats tystnadskultur i kommunen och det ledde även till ovanstående artikel i Uppsala Nya Tidning. Naturligtvis ett extremt stort bekymmer. Ett annat är förståelsen från kommunen hur företagarnas vardag ser ut. Jag pratade med varumärkesstrategen Mats Dafnäs som också har över 20 års erfarenhet som företagare och är ledamot av Kommunfullmäktige i Uppsala. Mats beskrev en orsak till att det blir fel och hur olika världar kommunen och företagarna lever i med detta citat:

“När kommunen startar ett verksamhetsår har man 100% av intäkterna klara och skall använda hela året att spendera dessa pengar. När en företagare startar sitt verksamhetsår har man 0% av intäkterna klara och skall kämpa hela året för att ha 100% vid årets slut.”

Att beskriva situationen på det sättet ger en väldigt tydlig bild av parternas olika incitament. För att företagaren skall nå sina mål och överleva måste motparten ge snabba svar utan dröjsmål med insikten om företagarens situation. Tid är en extremt viktig faktor och onödig byråkrati förödande för företagen som ofta är helt beroende av snabba besked. Samtidigt som den kommunanställde får sin lön varje månad oavsett om det krånglas till eller man löser ett problem snabbt. 

Om Mats citat ramades in och sattes upp på alla kommunkontor som har något med företagare att göra kanske vi kan få ett helt annat sätt att se på de företag som ser till att 60% av Uppsalas medborgare har ett jobb att gå till. Tydligare kan inte förhållandet mellan kommun och företagare beskrivas.

Här är ett original att printa ut och rama in. Vore kul att se om någon vågar göra det och posta på kommunens sociala medier. Jag publicerar gärna även här på bloggen.

Entreprenörspodden