Just nu finns jobben!

För drygt ett år sedan hjälpte AlphaCE ca 40 arbetssökande ut i jobb varje vecka. Merparten var utrikesfödda med kort utbildningsbakgrund. Idag hjälper vi tyvärr endast en handfull personer varje vecka.

Orsaken är inte bristen på jobb. Tvärtom finns det gott om arbetsgivare som behöver rekrytera. Däremot har antalet anvisningar sinat från Arbetsförmedlingen. Har vi inga deltagare så kan vi inte hjälpa till – även om jobben finns.

Troligen har vi en annalkande lågkonjunktur på väg, men än så länge finns det gott om jobb. Och framförallt har det skett en förskjutning vad arbetsgivarna ställer för kompetenskrav. För några år sedan var det viktigt att tala bra svenska. Idag duger det att kunna göra sig förstådd, som en arbetsgivare uttryckte…

Finns det en ambition och en vilja, då kommer språket så småningom.

En Chef på Ett Rekryterande företag

Teklimariam fick möjlighet att visa upp sin kompetens under en kort praktik. Han fick erbjudande om jobb när de såg att han hade kunskaper och dessutom ville lära sig mer. Han är ett gott exempel på just det där med attityd.

Ett jobb betyder dessutom väldigt mycket för den som är ny i landet. Förutom den sociala gemenskapen och känslan av tillhörighet skapar det också förutsättningar för att bygga på den egna kompetensen.

Jag är väldigt glad över jobbet och just nu försöker jag ta körkortet, eftersom min ekonomin tillåter det nu. Tills jag får körkort tar jag bussen till jobbet.

Teklimariam

Jag önskar att Arbetsförmedlingen använde den kraft som fortfarande finns i svensk ekonomi och anvisar så många som möjligt till tjänsten Stöd och matchning. Fler förtjänar att få samma möjlighet som Teklimariam.

Entreprenörspodden