Juryarbete Årets Företagare

Det finns många tävlingar och priser inom entreprenörskap, men kanske är den mest prestigefyllda ändå Årets Unga Företagare och Årets Företagare eftersom de delas ut av Sveriges största organisation för företagare. Bland tidigare vinnare finns kända profiler som Filip Tysander Daniel Wellington, Per Svärdson Apotea och Barbara Bergström Engelska Skolan.

Igår hade jag förmånen att få sitta i juryn för årets tävling och eftersom det var många tävlande fick jag ägna hela helgen åt att lusläsa ekonomiska rapporter, gå igenom hemsidor och jämföra statistik.

Det är verkligen inte lätt att tävla i företagande. Siffror och vinstmarginaler är lätt att jämföra, men olika branscher har olika förutsättningar. I en bransch kan det enkelt att prestera 14 procent i vinstmarginal, medan det i en annan är omöjligt. Omvärldsfaktorer som teknikskifte, politiska svängningar, tullar eller oväder kan slå hårt på en bransch. Så det gäller att ha tur med tajmningen också… Men som Ingemar Stenmark en gång sa efter att ha vunnit ett störtlopp:

Ju mer jag tränar, desto mer tur verkar jag ha.

Och det verkar faktiskt vara den röda tråden bland alla finalisterna – mycket hårt arbete. Oavsett vem eller vilka som står på scenen den 11 oktober i Stockholms stadshus kan jag inte annat än förundras över hur många värdiga vinnare det finns i vårt land. Tänk att ett så litet land som Sverige kan prestera så många fantastiska företag.

Ett stort tack till alla jurymedlemmar som Günther Mårder, vd för Företagarna, Renée Voltaire grundare och vd för Renée Voltaire, de två tidigare vinnarna Ida Backlund från Raphunzel of Sweden och Maria Åkerberg Dermanord, Fabian Bengtsson från Netonnet, Cecilia Nyqvist, vd för Ung Företagssamhet samt Sara Brandt, vvd för Almi. Det var en fröjd att få jobba igenom alla finalisterna tillsammans med er.

Vi ses på den stora Galan då vinnaren ska utses!

Entreprenörspodden