Jo, det där med företagsklimatet

Idag kom en rapport om företagsklimatet från Svenskt näringsliv, som följer utvecklingen både lokalt och nationellt. Sverige får det högsta betyget på 10 år, vilket sannolikt är en effekt av en kraftansträngning från många politiker och tjänstemän under pandemin. I Uppsala, som redan låg i bottenskicket, är utvecklingen negativ – trots att kommunen satsar på att förbättra företagsklimatet. Vad beror detta på?

Låt mig berätta kort om min dag….

I morse fick jag ett samtal från Kommunfullmäktiges ordförande i Uppsala kommun, Eva Edwardsson (L), som hade pratat med Klaus Pontvik, grundaren av Uppsalas kända event Uppsala Internationella Gitarrfestival, ett starkt varumärke långt utanför Sveriges gränser. Den kulturengagerade Eva hade fått information att den nytillträdde vd:n för UKK, Uppsala Konsert & Kongress, ville maximera antalet kongresser i det kommunalägda kongressbolaget. Hans plan var därför att flytta den världsberömda gitarrfestivalen till januari eller slutet på maj.

Att flytta ett väl inarbetat koncept efter 18 år är riskabelt. Det är till och med korkat. Ungefär lika smart som om Visby skulle flytta Almedalsveckan till höstlovet för att göra plats för turisterna i juli.

Vid lunch tog jag bilen till Fjällnora för att äta lunch med min kompis Jonathan Tigrar, som driver företaget Go Adventure. Han har byggt en spännande höghöjdsbana uppe i trädtopparna- ett populärt ställe för företagsevent, möhippor och kalas. Många Uppsalabor vallfärdar till Fjällnora för att bada eller gå i skogen. Jag ställde därför frågor om bussförbindelser och fick veta att kommunen slutade med direktbussar för 15 år sedan. Istället har det varit diverse experiment med temporära lösningar som “badbussar” eller Lännakatten. Föga förvånande påverkar det turismen i Fjällnora. Jonathan har försökt lyfta detta med kollektivtrafiken i flera år, men än har det inte gett något resultat.

Jonathan startade Pelle Cafét i Engelska parken förra sommaren, en formidabel succé för Uppsalabor som tvingades “hemestra” på grund av pandemin. Jag vet sedan tidigare att det har varit en omständlig process att få tillstånd att bedriva caféet, men det hade tydligen till löst sig och i sommar kan Uppsalaborna återigen dricka “Kattelatte” i Engelska parken.

Uppsala kommuns anställda menar säkert väl när de oroar sig för eventuella problem som inte ens existerar. Men som företagare är det märkligt när den tuffaste motståndaren man möter är kommunens egna anställda – inte att hitta kunder eller att hantera regelverk och konkurrenter. Det är faktiskt inte bra. Det är farligt. För våra jobb och skatteintäkter är beroende av att företagen mår bra.

Men det finns faktiskt en fördel med det dåliga företagsklimatet. Uppsala har en kollegial gemenskap i världsklass (jo, det finns internationella undersökningar som visar detta). Vi stöttar, peppar, samarbetar och kämpar tillsammans. Tänk vad härligt om Uppsala kommuns anställda ville vara med och kämpa för fler jobb och ett bättre företagsklimat. Vilken stämning stan skulle ha. Och tänk vad lite som behövs för att vi ska ta oss dit – att kommunens anställda började se möjligheter istället för att leta problem som inte finns….

Jag tror till och med att de skulle tycka bättre om sin arbetsdag!

Entreprenörspodden