“Jernskada”

För några dagar sedan beslutade regeringen om ännu ett stöd till företagare i nödläge. Det var att stå för hälften av en hyressänkning som kan vara max 50%. Med andra ord står fastighetsägaren för 25% sänkning och staten för 25%. Resterande 50% skall hyresgästen betala.
Jag tror många företagare såg en rätt krokig väg att få till denna lindring av hyran, men de företag som hade statliga hyresvärdar kände en viss optimism. Visst skulle statliga företag gå före som goda exempel.

Ett av de företag som staten äger till 100% är Jernhusen. Fastighetsägaren är mest känd för att äga fastigheter vid järnvägsstationer. Bland Uppsalas fastigheter är den mest kända stationshuset, där Svenssons Krogar driver Stationen och Dryck och Mat har sin restaurang. I fastigheten bakom finns bland annat Katalin. Alla dessa företag är i den bransch som är allra mest påverkad av situationen i ett nedstängt Sverige.

Nu har jag förstått att Jernhusen inte alls har föregått med gott exempel. Tvärtom saknar man den förståelse och känsla som borde vara självklar i denna nödsituation. För man kan väl inte vara helt avskärmad från verkligheten?

Bara i de här fastigheterna i Uppsala finns ett antal företag som blöder. Säkert ser det lika ut på många ställen i Sverige. Många av de företag som hyr av Jernhusen är restauranger som gör att våra (Jernhusens) centralstationer är attraktiva att besöka. I min värld är det helt ofattbart att en statlig fastighetsägare inte kan vara snabbfotat och ta beslut som lugnar oroliga restaurangägare. Det är heller ingen fastighetsägare som saknar kapital. Senaste redovisade bokslutet (2018) visar en vinst på 721 miljoner.

https://www.allabolag.se/5565842027/jernhusen-ab

Jag har hört att man pratat om att erbjuda månadshyra istället för kvartalshyra och acceptera kortare öppettider. Wow! Är det så ett statlig företag skall hjälpa till i en nödsituation? Pinsamt! Det måste vara dags för någon i regeringen att ta ansvariga på Jernhusen i örat och visa att man menar allvar. Snabbt måste det gå! Förtroende skapas över tid och raseras blixtsnabbt. Just nu har nog Jernhusen förbrukat det för lång tid. En riktigt dåligt hanterad situation som kan bli en långvarig “Jernskada”. Troligen med en massa tomma lokaler och förstörda företag.

Entreprenörspodden