3FFE71FC-5CB5-40E8-98A1-11C8F0A35D90_1_105_c

I dagarna två har vi varit på ledarskapsdagar i vår nya miljö för byggföretaget K360. I somras införlivades bolaget i norska Håndverksgruppen (HG) som i dagsläget involverar ca 80 bolag i Sverige och Norge. De flesta är norska men nu är det stort fokus på att växa på den svenska marknaden. Håndverksgruppen har ambitioner att konsolidera denna del av byggbranschen genom att bygga ett bolag med individuella skickliga företag inom bygg och ytskikt.

Håndverksgruppens VD Øyvind Emblem pratar framtid längst upp på hoppbacken i Lillehammer.

Förutom att det är ett fantastiskt spännande projekt att få vara en del av, så finns det ett ledarskap som attraherar mig mycket och det är det jag vill lyfta fram. Man har valt en ledarstil man kallar för decentraliserat ledarskap. I grunden är HG övertygade om att alla bolagen i gruppen har bäst möjligheter att utvecklas om huvudkontoret lägger sig i så lite som möjligt. De bolag som är med i HG har valts ut för att de har välskött verksamhet med bra ledarskap. Det vill man inte störa genom att blanda sig i företagens vardagliga verksamhet.

Därutöver har man fokuserat mycket på att hjälpa bolagen inom specifika områden.

  • Ett är ”best practise”, dvs att alla bolagen lär av de som kommit längst inom ett visst område.
  • Ett annat är interna samarbeten mellan bolagen i gruppen. Vi märkte snabbt att vår tidigare konkurrent i Uppsala (BBM) och vi hade massor av fördelar om vi hjälps åt.
  • Dessutom kommer naturligtvis en större organisation som HG skapa gemensamma inköpsfördelar.

Ett nav för bolagets utveckling är HG-skolan. Här skapar man en gemensam utbildningsplattform för att alla bolagen skall kunna genomföra anpassade utbildningar efter de behov man har. Med denna funktion får vi ett kompetensövertag mot konkurrenterna samt att vi möts under utvecklande former och utbyter erfarenheter för allas bästa.

Med decentraliserat ledarskap tvingar HG inte på företagen i gruppen nya affärssystem, centrala projekt eller onödiga regler utan går strikt efter modellen ”PULL istället för PUSH”. Principen är att om HG gör bra saker så kommer kloka entreprenörer att vilja ansluta. Men inget tvång, framför allt om bolaget redan har något som fungerar.

Det decentraliserade ledarskapet känner jag kommer att vara ett strålande sätt att bygga framtida kedjeföretag. Alla sitter verkligen i samma båt och drar åt samma håll.

En annan sak som är påtaglig är att man har en så tunn (liten) overhead. Här finns inget överdimensionerat huvudkontor som ger en dyr managementkostnad och inga chefer eller mellanchefer som blir ett filter mellan entreprenörerna och ledningen. Det är helt enkelt ”hands-on” vilket jag älskar som entreprenör.

Patrik Tomtlund presenterar K360 på konferensen

Konferensen i Lillehammer visade att det är ett jäkla GO i hela gänget och inte minst var det väldigt givande att lära känna våra norska kollegor. Det här är bra och kommer att bara bli bättre. Med det decentraliserade ledarskapet kommer HG att förändra en hel bransch. Sånt inspirerar mitt entreprenörskap och kanske kan inspirera andra.

Härlig utsikt från toppen av hoppbacken men att någon vågar hoppa är helt galet 

Entreprenörspodden