Inspel till omstartskommissionen

Även om vi är mitt i krisen är det viktigt att vi även har blicken på framtiden. Idag har Handelskammaren haft en videokonferens för att lyssna på olika företrädare i samhället. Jag tycker initiativet är jättebra, men om jag skall få vara lite kritisk så finns det inga entreprenörer i den elva personer starka kommissionen. Förvisso gör man aktiviteter som den idag, då entreprenörer får vara delaktiga. Jag tycker att man borde gjort två kommissioner. En som har den inriktning som jag uppfattar den tillsatta har och som är superviktig. Den andra skulle vara “expresstart för Sverige” som banar väg för snabba och smarta lösningar. Då får vi både en omfattande plan för kompetensförsörjning, utbildning och finansiering och snabbfotad entreprenörer som kan starta upp nytt eller få sitt befintliga företag att växa. Från mitt perspektiv med “snabbstart för Sverige” skrev jag följande (lite redigerat):

Till Handelskammaren:
Jag har följande tankar för att skapa bästa förutsättningar för en omstart i Sverige med min erfarenhet från de småföretag och startups jag är engagerad i samt reflektioner från nätverk och samtal med entreprenörer.

Retorik och ledarskap
Under krisen men även innan, finns det en kraftig negativ retorik från regeringen gällande företagare. Företagare klumpas ihop med busar och som potentiella skattefifflare. Många upplever att det är en syn på företagare som känns helt fruktansvärd.

För att få fart på Sverige behövs fler företagare och då måste de som funderar på att bli företagare också känna att de är behövda och viktiga.

Vi behöver en retorik och ledarskap som till exempel kommunicerar – ”På grund av kreativa och ambitiösa företagare räddar vi Sverige och jobben” eller ”vi skall underlätta för småföretagarna för att säkerställa välfärden” eller ”nu behöver verkligen alla skolor erbjuda UF”.

Bort med skitsnacket om ruffel och båg samt skattesmitare. Vi seriösa företagare har inget till övers för dem heller, men när regeringen klumpat ihop alla tror jag man skrämmer iväg många potentiella företagare.

Regelverket
Även i vanliga fall är det oerhört krångligt med administration för företagare. Många många timmar läggs på att möta byråkraternas vilja. I grunden är nog de flesta reglerna relevanta, var och en för sig, men när man lägger ihop dem blir de en stor bromskloss. Dessutom är det nästan omöjliga att förstå hur man skall klara av att hantera dem. Företagare skall naturligtvis följa regelverk, men att t ex ge små företag utan stora administrativa avdelningar samma enorma regelverk och byråkrati som stora företag är rena vansinnet.

En väldigt viktig del i att få fart på Sverige är att entreprenörerna får jobba med att utveckla sina företag, inte göra pärmbärare och byråkrater glada. Jag läste att företagen fick 1500 nya regler under förra mandatperioden. När det egentligen borde tagits bort minst lika många.

Ett annat skrämmande exempel är Tillväxtverket under coronan. Helt obegripliga beslut som dessutom ändras från en dag till en annan. Jag träffar många företagare som känner oerhörd frustration. Man är rädd att göra fel för det är så krångligt och otydligt. Ingen på Tillväxtverket kan ha jobbat en ända minut som företagare. Var är referensgruppen som fått kolla hur besluten fungerar i verkligheten. Det borde vara krav på att alltid ha en referensgrupp entreprenörer.
Vi behöver tydliga regler, mindre administration och mer långsiktighet.

Behåll 3:12
Vissa kräver sänkta skatter, andra höjda skatter. Jag tycker vi skall låta skatterna vara. Vi behöver veta vad som gäller långsiktigt och just nu är det acceptabelt.

Med fullt fokus på småföretagen och vettiga 3:12 regler får vi fart på entreprenörerna. Det är entreprenörerna som tar Sverige ur krisen – då är det sämsta man kan göra att höja skatten och försämra villkoren för de som skall ta Sverige framåt.

Genomför ändringar av LAS
Det är av stor vikt att det blir lättare att anställa (och i enstaka fall avskeda). Den diskussion som facken nu målar upp som “obalans” är skrattretande. Om det är något vi småföretagare känt under årtionden är obalans. Facket med enorma resurser och småföretagare utan resurser säger sig självt. Att som småföretagare hantera minfältet LAS med facket som (ofta) självpåtagen rättskipare gör att man är livrädd att anställa fel eller att missa någon av alla 1000-tals regler.

Så när facket pratar om att nya förslaget är obalans kan jag hålla med. Men inte för att det är obalans från fackets sida utan från småföretagens. Därför måste LAS reformeras och leva i småföretagens värld, jobbskaparnas värld och dessutom i nutid. Inte i gamla industrialismens tidevarv.

Upphandlingar
Vi måste ha annat fokus på upphandlingar, både lokalt och nationellt. Myndigheterna måste fokusera på att stoppa de som fuskar och sätta motiverade skallkrav som sorterar bort de oseriösa. Inte peta i oväsentliga fel som egentligen saknar betydelse annat än för byråkraten. Se istället till att affären blir schysst både för skattebetalaren och företagen. Vi behöver modiga och kloka politiker och tjänstemän som ser verkligheten som viktigare än leta oväsentliga petitesser.

Snabba beslut
Under coronan har Uppsala Kommun varit fantastiska. Stort engagemang, hjälpsamma och lyhörda. Beslut har tagit vid sittande bord även om man vet att man kanske tänjt på gränserna. Tillstånd har givits med sund förnuft och med erfarenhet och kunskap istället för att hänvisa till långsamma kommunala processer och våtfilt-mentalitet.

Jag förstår att alla beslut inte kan tas snabbt, men de allra flesta kan hanteras helt annorlunda och med helt annat fokus. Om den som tar beslutet tänker på att lösa ett problem istället för att vara rädd att ta eget ansvar har vi kommit extremt långt. Låt snabba kommunala beslut med sunt förnuft bli vägledande.

Sammanfattningsvis är min uppfattning att vi entreprenörer är bra på att lösa problem, ställa om, vara innovativa, lojala och jobba dygnet runt. Vi behöver inte så mycket hjälp egentligen utan huvuduppgiften från regering och myndigheter är att ta bort hindren. Då kan Sverige flyga ur coronan.

Vi behöver en Magdalena som boostar oss, stöttar oss och säger att vi är viktiga. Inte ser oss som skurkar.

De flesta jobb kommer att skapas i nya ”enkla företag”. Vi måste inse att den som startar ett bolag idag och kan anställa imorgon kommer snabbare ur startblocken. Parallellt med långsiktig kompetensförsörjning och innovationer blir resultatet enormt. Båda är oerhört viktiga och båda behövs också i debatten, men det är helt olika resor.
Det är också ur det enkla företaget som andra typer av innovationer och lösningar kommer. Därför behövs det ett tydligare fokus på det entreprenörskap och nyföretagande.

Bästa hälsningar
Thomas Sonesson
Entreprenör

Entreprenörspodden