Innovationer och relationer

För två veckor sedan var det dags för en lite mer omfattande nätverksträff när Relation och Uppsala Innovation Centre genomförde Innovation Day. Härligt att känna pulsen när 400 personer samlas och alla pratar möjligheter och utveckling. Här känner man att Entreprenörsstaden Uppsala är i sitt esse. Modererade gjorde Johan Wester, ett bekant ansikte på Relations träffar och en estradör utan dess like. Påläst, engagerad och inte minst jäkligt rolig. Mer av det vill vi se.

En av dagens huvudpunkter var sociala entreprenören Johan Wendt. Killen som skapat Mattecentrum som lyckats med helt otroliga resultat när det gäller Sveriges elevers mattekunskaper. Att helt bryta mönster och välja en egen väg har han fått 100.000 tals ungdomar att intressera sig för matematik. Både i Sverige och i andra länder. Nästan som alltid när någon lyckas riktigt bra är det för att man gör saker på ett annat sätt än vad skolan gör.

Bland de som stöttar Johans verksamhet hittar vi många storföretag. Men i alla möten går det inte lika bra. Det vet ju alla som är säljare att man möter motstånd. Om jag kommer ihåg rätt så var det när han presenterade sin ide på Scania som den han pratade med sa att “Det var den dummaste jävla idé jag någonsin hört”. Som tur var tyckte inte alla lika och det blev dessutom titeln på en av Johans böcker. Efter Mattecentrum har han även engagerat sig i programmering, ett av nutidens viktigaste ämnen, där skolan verkligen hamnat på efterkälken.

Ett otroligt engagerande och intressant föreläsning.

En annan superengagerande person vi fick lyssna på var Therese Albrechtsson. Therese pratade om psykisk ohälsa och hennes storsäljande bok “Fuck psykisk ohälsa”. Ämnets vikt är ju i allra högsta grad aktuellt och Therese berättar om egna upplevelser och forskning som lett till hennes bok.

En av de bilder jag tar med mig som ett varnande exempel och som alla kan lära sig utav. Kanske inte kärnan i psykisk ohälsa men något som verkligen kan få folk att må dåligt. Gnäll smittar. Men det gör även beröm.

Att vi återigen får träffas ger massor med energi. Samarbetet mellan UIC och Relation är grymt bra för Uppsala. Förutom föreläsningarna var det gott om utställare som presenterade sina innovationer samt att det pitchades både från scenen och live från Silicon Valley.

Nu ser vi fram emot nya engagerande möten där den fysiska kramen är tillbaka på allvar (även om det blivit lite corona-bakslag mellan Innovation Day och när detta publiceras).

Entreprenörspodden