Illa om man missbrukar sin makt

I dagsläget har vi två aktuella fall där facket använder all sin makt för att få sin vilja genom. Ett där Klarna tvingades skriva på kollektivavtal och ett där Tesla vägrar och tagits ut i strejk. För att få Tesla dit man vill har man dessutom tagit till sympatiåtgärder i företag som redan har kollektivavtal. Kan bara benämnas som maktmissbruk och otroligt frustrerande för de som oförskyllt drabbas.

Günther Mårder skrev en mycket klok krönika i Dagens Industri i måndags. Här tar han upp intressanta frågor som t ex; hur avtal tecknade under hot kan vara rättsligt gällande när de aldrig är det i andra sammanhang? Eller vad vår svenska avtalsfrihet är värd? Samt att kalla något sympatiåtgärder när det egentligen är kollektiv bestraffning.

Jag lyssnade på Klarnas VD Sebastian Semietkovski som intervjuades precis efter att de tvingats skriva på kollektivavtalet. Han liksom de flesta entreprenörer är som vanligt försiktiga i kritiken mot facket, men han tyckte ändå att den snart 100-åriga svenska modellen kanske borde utmanas och moderniseras. Jag tycker man kan jämföra den ”svenska modellen” med en stenkaka när alla andra kör med streaming…

Nu skall Tesla sättas åt. I värsta fall jagas ur landet. Vad är det för galen värld vi lever i. Är det en sådan miljö vi skall locka hit internationella företag till. Borde man inte fundera på varför det blir så här och göra avtalen attraktivare och flexiblare.

Om vi sedan tittar på hur facket med all sin makt beter sig mot småföretagare. Inte alltid såklart, men när man har olika åsikt i en fråga  svingar man yxan med full kraft och utan proportion. I hela mitt entreprenörsliv har det hänt upprepade gånger. Att använda makten oavsett vad som är rätt eller fel och hota gärna med ett högt skadestånd. Jag vet ingen entreprenör som inte ger med sig även om facket har helt fel. Det är väl det som kallas maktmissbruk i alla andra sammanhang.

Det är bra att det kommer en debatt om kollektivavtal och fackets makt. Jag har inget emot schyssta villkor och tydliga regler på arbetsmarknaden. Men det blir inget bra när makt och konflikt alltid finns nära till hands när det inte går som facket vill. Här behöver Svenskt Näringsliv ta tag i frågan på allvar och facket rannsaka sig själva.

 

Entreprenörspodden