Hur lyfter vi blicken igen?

Det finns mycket att bekymra sig om i näringslivet nu. Enligt en undersökning jag läste i veckan hade 58 procent av företagen minskande orderstock, 14 procent såg ingen skillnad och 28 procent hade en tillväxt. Att jobbet och tillväxten är hotade är ett faktum. Hade inte Sverige fått till stånd upplägget med korttidspermitteringarna skulle arbetslösheten ha passerat 15 procent nu.

Regeringen har med stödpartierna C och L presenterat flera räddningspaket. Det har handlat om hyresstöd, minskade arbetsgivaravgifter och omställningsstöd. Praktiska (och kortsiktiga) lösningar på akuta problem. Mycket av det som presenterats har både vara bra och relevant – men sen då?

Jag tror det vore bra om företagen tog tillfället och höjde blicken bortom den akuta situationen. Det är nu politikerna är beredda att skapa blocköverskridande lösningar. Det är nu man letar efter potentiella tillväxtbranscher och framtidssektorer. Det är nu vi har chansen att revolutionera – eller åtminstone modernisera – lagstiftning och regelverk.

Så tänk om Sveriges företagare kunde klara av att höja blicken nu och ta fram sin fulla visionära kapacitet nu när det finns en rejäl krisinsikt från politikerna. Rätt hanterat kan det bli en hävstång in i framtiden. Som Winston Churchill lär ha sagt “Slösa inte bort en rejäl kris”.

Har du bra idéer? Då är det nog läge att sätta dig vid tangentbordet. Jag såg en annons i DI att Annie Lööf, partiledare för centerpartiet, ville ha in synpunkter. Även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har flaggat för att hon vill lyssna…

Vi får det samhälle vi förtjänar, så vill vi ha ett bra samhälle – då är det dags att kavla upp ärmarna. Sverige behöver lyfta blicken och vi har en skyldighet att vara med och hjälpa till.

Entreprenörspodden