Här är ljusningen

Den 14 januari 2021 skickade Arbetsförmedlingen ut ett pressmeddelande med den alarmerande rubriken “Högst antal arbetslösa sedan 1997”. Analyschefen Annika Sundén lyfter fram pandemin och dess efterdyningar som en viktig orsak i kombination med strukturella förändringar i flera branscher.

Coronapandemin slog hårt i en konjunktur som redan var på väg att mattas av. Krisen har också påskyndat en strukturomvandling som innebär att vissa jobb inom exempelvis handeln inte kommer tillbaka.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Som arbetssökande kan man lätt bli nedslagen och tappa hoppet om att få ett jobb, men faktum är att det snart kommer se ljust ut på arbetsmarknaden. Här är de branscher som troligen kommer att vara snabbast ut ur svackan:

  1. Så snart vaccineringen fått effekter kommer vi att börja vilja umgås igen. Restauranger och caféer kommer sannolikt att börja anställa fler och här behövs allt från kockar till serveringspersonal.
  2. Vid månadsskiftet mars/april brukar arbetsgivarna börja rekrytera till säsongsjobben. Upplevelseindustrin och turistnäringen kommer att behöva extra mycket personal i år.
  3. Under april och maj brukar semesterplaneringarna att vara klara, då kommer arbetsgivarna behöva rekrytera sommarvikarier. Här finns det gott om jobb i de flesta branscher.
  4. Lägg därtill alla servicejobb som ovanstående kommer att behöva. Det är lokalvårdare som städar lokalerna vi ska umgås i och det är lagerjobben som förser oss med material.

Efter 20 års erfarenhet av lågkonjunkturer och högkonjunkturer visar att den senare brukar kunna komma fort. Och den här gången kommer den troligen komma snabbare än snabbt. Det gäller bara för oss alla att vara redo när det tar fart igen 🙂

Entreprenörspodden