Förtroende och tillit, tack!

Då var det dags för att en ny finansminister skall berätta hur duktig regering han sitter i och att det återigen handlar om “historiskt stora stöd”. Om man först skall kommentera att det just är historiskt stora stöd är det väl inte så konstigt. Mig veterligt är det också första gången i modern tid som regeringar stänger ned verksamheter på grund av en pandemi. Då är väl allt annat än historiskt stora stöd ingen jättenyhet. Att det argumentet skulle vara något annat än självberöm är svårt att se.

När det kommer till de nygamla stöden upplever jag att det knappast imponerar på så många företagare. Extremt krångliga ansökningsförfaranden, långt till eventuella utbetalningar och risk för avslag på grund av minimala formaliafel. Helt omöjligt att planera sin verksamhet och framtid efter. Lägg även till den otydlighet som varit som en röd råd under hela pandemin. Med Tillväxtverkets ständiga haverier i färskt minne tror jag det är få som imponeras av de nya stödpaketen. Färskaste exemplet är ju de ca 9000 företag som skall få tillbaka pengar som Tillväxtverket (TVV) felaktigt hållit inne. Då visar det sig att TVV inte ens vet vilka som har rätt att få tillbaka pengarna. Herregud vilken myndighet. Är detta Sverige?

Ytterst är detta naturligtvis regeringens ansvar. Där är avståndet långt mellan det självskryt man ägnar sig åt till den verklighet som många företagare upplever. Som företagare vet vi att förtroende och tillit är helt avgörande för att kunna göra affärer och överleva. Om regeringen menar allvar med stöd och åtgärder denna gång – ta Tillväxtverket i örat och se till att börja reparera förtroendet samt se till att börja bygga upp tilliten till företagen. Utan oss företagare kommer ni inte att ha några intäkter alls i framtiden så slarva inte bort oss utan se till att era löften snabbt blir verklighet.

Entreprenörspodden