Ett nytt kapitel skrivs i A Coruna

Vårt lilla äventyr i A Coruna i Galicien är definitivt inte över, men det är en krokig väg. Vi har fått stänga vår tidigare restaurang som hette Oza84 då vi inte fick det att gå runt. Både ett mindre bra affärsläge och en trilskande hyresvärd. Min och Annelis stackars kompanjon har fått sova i lokalen för att hyresvärden vägrat fixa gallret till lokalen (bland annat). Så hittills har A Coruna varit ett dyrt och jobbigt projekt. Då kan man ju fundera på om man skall avsluta äventyret, men så gör vi inte. Pengar är ju bara bortkastade om man inte lärt sig något på vägen och det tycker jag verkligen vi gjort. Nu använder vi erfarenheterna vi fått istället och satsar på ett bättre resultat.

Jag flög från soliga Las Palmas till blåsiga och regniga A Coruna förra helgen. Nu skulle vi bedöma affärsläget, förhandla med säljaren och den nya hyresvärden. Samt dra upp nya planer såklart.


Så från vår lilla folktomma gata lite utanför de stora stråken har vi vaskat fram ett objekt på bästa torget Plaza Maria Pita med Rådhuset som huvudbyggnad. Det ser ju lite folktomt ut här med men det kryllade av folk på kvällarna.


Runt torget ligger ett antal restauranger varav vi fick möjlighet att köpa en av de bästa lokalerna.

Objektet är en befintlig restaurang som just nu heter La casa del Pescadito.

Med en stor terass under tak, möjlighet att ställa ytterligare 32 stolar utanför och med totalt ca 140 platser på bästa yta är vi i en helt ny situation.

Här ser vi min kompanjon Fadi, hans sambo, mäklaren och nuvarande ägaren i bakgrunden.

Restaurangen har två plan varav det övre har utsikten över Plaza Maria Pita.

Vår nya restaurang skall heta La Friccion. Tre världar möts där vi skapar spännande möten från Libanon, Sverige och Spanien. Friktion skapar energi och det skall vi bygga på. Fortfarande med fokus på tapas. Här ser vi vår kompanjon Fadi Ayoub bredvid mig på bilden. Fadi är libanes, vi är ju fortfarande svenskar och vi håller till i Spanien. Logisk ”krock” som skapar massa möjligheter inklusive ”Swedish Fika” såklart.


Mellan uteserveringen och restaurangen finns det ytterligare möjligheter.

Till skillnad från förra restaurangen då jag var passiv och gjorde alla misstag man kan, så har jag varit med från början här. Något jag lärt mig genom åren är ”läge, läge, läge” och det har vi här samt att vi bygger upp ett riktigt koncept. Vi tar över lokalen den 1/3 och efter lite ombyggnad, uppfräschning och meny-testande skall vi vara klara att ha premiär den 8/4.

Nu har vår skicklige designer Jesper Holm på Vju fått sätta tänderna i att uppdatera vårt Swedishtapas till detta nya tänk. Swedishtapas blev ju aldrig av men i vårt nya koncept är det dags testa Janssons Frestelse, Toast Skagen, Laxrullader och svenska köttbullar på riktigt. Fortsättning följer för den som vill hänga med på vårt spännande äventyr i A Coruna. En härlig stad i norra Spanien med 250.000 innevånare och där det kryllar av turister från mars till oktober.

Entreprenörspodden