Ett familjeföretag i kris utan hjälp

Ett av de företag jag är engagerad i är Triller. Ett familjeföretag som ser till att Uppsalaborna får gott bröd att äta och god mat på t ex Klostergatan 5 eller i en förbeställd catering. Från en dag till en annan tog det mesta av försäljningen stopp. Företaget har 32 anställda och av dessa är 12 familjemedlemmar. För att rädda verksamheten kom permittering direkt upp som en akut dellösning.

Men med den uppenbart okunniga situation som våra politiker har om småföretagande, har man sagt att ägare inte får tillgodogöra sig denna förmån. Just nu står det: “Anställda som tillhör arbetsgivarens familj är ej stödberättigade. Som familj räknas barn, föräldrar samt avlägsnare släktingar som bor i samma hushåll”.
Förutom det diskriminerande uppsåtet som är så jäkla förnedrande, kan man undra vad det betyder. Alla ägare med ett aktiebolag har en arbetsgivare som är ett juridiskt bolag. Dvs ägaren är inte arbetsgivaren. Bolag kan mig veterligen inte få barn (möjligtvis dotterbolag). Så om arbetsgivaren är ett aktiebolag så kan med andra ord alla som har en tjänst på företaget kunna permitteras. Men läser man uppsåtet är risken uppenbar att 12 av 32 personer inte får något stöd alls. Hur menar man annars med “barn, föräldrar samt avlägsnare släktingar”?

I diskussionen om att rädda Trillers verksamheter pratade vi om sjukskrivningar. Efter regeringens beslut att alla med symptom skall vara hemma, har sjukskrivningarna skjutit i höjden. Här kommer nästa galenskap:
Detta gäller först från 1 april, medan halva mars har varit väldigt påfrestande. På Triller har mängden sjukskrivna aldrig varit större än i mars. Detta för man vill vara med och bidra till minskad smittspridning enligt regeringens beslut. Resultatet blir mer än en halv månad utan hjälp. Det börjar först 1 april är vilket borde vara ett skämt, men är det inte enligt information.
Från Regeringens hemsida: Från och med när ska detta gälla?
Svar: Från och med den 1 april till och med den 31 maj i första hand”
.

Om ett familjeföretag som troligen är ett av Uppsalas med älskade kraschar pga corona är tragiskt. Regeringen måste rikta åtgärder till småföretagen på riktigt och göra villkoren rättvisa. Så undanta inte småföretagare och prata inte om miljarder designade för storföretagen som ingen småföretagare kommer åt. I Trillers fall är risken uppenbar att 32 människor att drabbas varav 12 st troligen inte har något stöd från staten alls. En situation som 10.000-tals familjeföretag sitter i.

Entreprenörspodden