Ett år vid makten

Idag är det ett år sedan Nyamko Sabuni tog över som partiledare för Liberalerna. Sedan dess har ledarskribenter och andra politiskt intresserade personer tävlat i att analysera opinionssiffror, regeringsunderlag och liberalernas välmående. Här är min analys efter att ha följt Sabuni på nära håll sedan mitten på 90-talet.

Ett ledarskifte i en organisation innebär att nyckelpersoner behöver bytas ut, rutiner och mål ska omformuleras samtidigt som företagskulturen måste anpassas. Det är inget litet jobb. Det kräver hårt internt arbete. Sabuni är dessutom – tvärtemot vad många tror – en lagspelare. Hon sätter laget före jaget alla dagar i veckan. Hon är äldst och storasyster i en stor familj där helheten är viktigare än delarna. Det präglar hennes ledarskap. Liberalerna är – och framförallt har varit – ett ganska individualistiskt parti, vilket innebär att det är mycket i kulturen som behöver justeras. Men Sabuni har det mandat som hon behöver och redan nu märks skillnaden i riksdagskorridorerna.

Samtidigt vet Sabuni att ett framgångsrikt lag behöver en ”Zlatan”, en kaxig och modig målgörare som vågar pressa sina motståndare även utanför fotbollsplanen. Att Sabuni är beredd att ta den rollen vet nog de flesta, men laget behöver också en stabil backlinje, en löpstark mittfältare och bollsäker målvakt. Den laguppställningen är hon i full färd med att bygga och hon vet att det är helheten som avgör vem som vinner matchen. Dagens opinionssiffror bekommer henne inte. Liberalernas första ”match” äger rum först hösten 2022. Det är då opinionssiffrorna ska vara topp.

För ett par år sedan bjöd jag in Nyamko Sabuni till en kick-off med mitt företag. Inför 550 anställda bad jag henne berätta något som inte folk visste. Hon svarade att hon älskade att dansa. Någon i publiken ropade ”Får vi se dig dansa på bordet ikväll”. Skrattande svarade Sabuni ”Absolut”. Dagen och kvällen förlöpte. Framåt småtimmarna kommer Sabuni fram till mig och väser i mitt öra… ”Det är dags nu.” Jag tittade frågande på henne och hon svarade bestämt ”Du och jag ska dansa på bordet!”

Sagt och gjort. Vi tog av oss skorna och klev till konferenspersonalens förfäran upp på bordet. Det blev jubel i salongen. När restaurangpersonalen hunnit hämtat sig från sin förvåning började de vifta ned oss. Skrattande hoppade vi ned från bordet och Sabuni viskade i mitt öra ”Sådär. Nu vet de att vi håller vad vi lovar.”

En sådan kommentar visar att man förstått vad det innebär att vara ledare. Det är handling – inte ord – som i slutändan kommer att definiera din framgång. Många kan lova saker från en scen, men få är beredda att skrida till handling. I synnerhet när man vet att de flesta sannolikt inte ens lagt sakfrågan på minnet.

Redan som tonåring drömde Sabuni om att bli statsminister. Och när hon som nytillträdd partiledare i Almedalen, för ett år sedan, fick frågan om vilken regering som var drömscenariot svarade hon reptilsnabbt ”Den med enbart liberaler”. Folk i publiken skrattade, men jag vet att hon menar allvar. Hennes målbild är betydligt kaxigare än vad folk förväntar sig och hon har en osedvanlig förmåga att nå de resultat hon förutsatt sig att nå.

Alla som är det minsta intresserade av ledarskap bör nu sätta sig på första parkett. Här kommer det att finnas mycket att lära. Och till dem som just nu skrattar åt Liberalernas opinionssiffror vill jag påminna om valresultatet 2002. Det är ingen slump att Sabuni har tagit Lars Leijonborg till mentor….

Stort grattis Nyamko på 1-årsdagen! Det ska bli en fröjd att följa ditt arbete. Vi hörs på fredag.

Ps. Bilden är från Näringslivets mäktigaste kvinna 2018 då både jag och Nyamko Sabuni fanns med på listan över de 125 mäktigaste.

Entreprenörspodden