Enormt slöseri utan konsekvenser

För några månader skrev jag en blogg om IT – entreprenören Jens Nylanders arbete att genom AI kartlägga hur kommuner, regioner och myndigheter hanterar våra skattemedel. Jens hade inte fått så mycket uppmärksamhet då, men det var lätt att inse att han äntligen hade knäckt koden för hur uselt våra skattepengar hanteras.

Genom att hämta fakturor hos olika av kommuner, regioner och myndigheter och granska dem med AI har han hittat en otroligt hög andel av misstag, slöseri, inkompetens, slarv och ren korruption.

Eftersom han nu kan mäta bristerna så är det inte längre någon ”intern utredare” som gissar utan det är fakta. Nu kan man genom Jens kontroll av transaktioner se att minst 90 miljarder läcker i systemen. Då har han inte ens hunnit granska Arbetsförmedlingen/Försäkringskassan och många andra bidragsmyndigheter.

Hur är detta möjligt? Man kan ju undra hur det står till med kompetensen hos de som hanterar våra skattepengar.

Nu börjar i alla fall Mediesverige uppmärksamma detta även om det tagit tid. Jens syns allt oftare i media och i ett riktigt bra avsnitt av Framgångspodden berättar han om sitt arbete (och om hela sin resa som entreprenör). Ett porträtt av Jens i Di Weekend är intressant att läsa eller att UNT har uppmärksammat detta och rapporterat om de bluffannonser som köpts av Sveriges kommuner för 275 mkr (varav ca 3 mkr i Uppsala Kommun). Eller så följer du Jens Nylander på LinkedIn där han frekvent lägger upp bevis på slöseriet. https://www.linkedin.com/in/nylanderjens/

https://poddtoppen.se/podcast/985517492/framgangspodden/806-jens-nylander-forandrade-musikindustrin-och-avslojar-nu-enorma-sloseriet-av-skattepengar-original

https://www.di.se/nyheter/synar-staten-med-hjalp-av-ai/

Det finns två tydliga saker som borde vara självklara:
1) Tjänstemannaansvar – det måste få konsekvenser när man slarvar med andras pengar.

2) Skattenivåer – Här finns en enorma resurser att använda där behoven är som störst, till exempel ständiga underskott i vård, skola och omsorg. Det finns bevisligen oceaner av skattemedel som bara väntar på att användas bättre. Börja där och prata aldrig skattehöjningar mer när pengar saknas.

Som entreprenör vet man att några dagars försening av inbetalning av skatter och avgifter omgående leder till straffavgifter och i värsta fall anmärkning. Om misstag får konsekvenser ser man till att stå på tå och vårda både renommé och plånbok. Det bör även gälla för dem som hanterar våra skattepengar.

 

Entreprenörspodden