En växtrevolution tar nästa steg

Philip Forslin, Optima Plantas första externa franchisetagare

Under sommaren har greentech-bolaget Optima Planta tagit ett nytt kliv i utvecklingen. Från att fokusera på att bygga konceptet har nu den första franchisetagaren ute i landet startat. Det är Philip Forslin som är franchisetagaren och han startar verksamheten i Umeå.

Under några år har forskning och utveckling varit fokus för Optima Planta som har bas i Uppsala. Nu tar bolaget nästa steg. Det är dags att testa det franchisekoncept som skall vara grunden till en snabb expansion både i Sverige och internationellt. Nu skall all den planering och förarbete som gjorts testas i storskalig produktion samt i både butiker, restauranger och på privatkunder.

Så här ser anläggningen i Umeå ut. Den består av ca 100 så kalla de Ada-boxar (Agriculture Data Assistent). Som namnet avslöjar så är det inte bara växtodling utan också avancerad teknik genom AI. Genom att ge växterna perfekta förhållanden i varje enskild fas skall de växa snabbare, smaka bättre och naturligtvis behövs inga bekämpningsmedel. Vattenåtgången är ca 1% av normal odling och man kan i princip odla vad som helst var som helst. Med Optimas koncept är målet att ta ett nytt steg mot att odla i städer och att ge kunden fräscha växter odlade i kvarteret man bor. I de första boxarna odlas nu basilika, salvia, thaibasilika och mynta. På sikt kommer många fler växter att tas fram och vem vet. Snart kanske vi har solmogna jordgubbar året runt.

Denna pionjärverksamhet ligger i Holmsund strax utanför Umeå. Odlingarna kan i princip ligga var som helst. I lagerlokaler, källare i bostadshus eller till och med gallerior. Vatten, värme och el är i princip det som behövs.

I denna fas skall alla delar i konceptet finslipas och säkerställas för att inom kort erbjudas franchisetagare över hela landet. För Philip är det extra utmanande eftersom det är nu man testar vad som fungerar och eventuella problem som måste lösas för framtida franchisetagare. Men med stort stöd från Optima Planta centralt så blir det ett viktigt samarbetsprojekt och med gemensamma krafter skall framtidens växtrevolution finslipas. Vecka 34 är det första skörden. Spännande tider.

Entreprenörspodden