En sväng till Solbacka

Att hänga med drivna entreprenörer är som att tanka energi alldeles gratis. I veckan hade jag förmånen att hänga med Sisyfosgruppens ägare Olle Larsson till hans projekt Solbacka. Den kända f d internatskolan som bland annat är omskriven i Jan Guillos bok “Ondskan” men som stått tom och förfallit under 10 år. Nu har Olle och hans team tagit projektet under sina armar och i fem olika etapper skall området förnyas och utvecklas samt bevara sin själ. I etapp 1 har bland annat ett rekreationsområde byggts som skall vara hjärtat i projektet. Här ser vi Olle framför den nybyggda 25-meter poolen

Allt på Solbacka var slitet och/eller vandaliserat. Om jag förstod rätt har man bland annat bytt ut 450 sönderslagna rutor och gjort en mängd andra åtgärder för att kunna få en hanterbar start av projektet.

I alla husen (som trots allt har friska stommar) ser Olle möjligheter. Så mycket som möjligt skall bevaras. Både av ekonomiska skäl och för att behålla områdets karaktär. Här på väg in i ett av internatets gamla logement.

På balkongen på övervåningen var det nog ett tag sedan någon satt och solade.

Runt om området finns en kombination av förfall och potential. Det är lätt att tänka “riv skiten” men med andra ögon förstår man hur otroligt viktigt och även genomförbart det är att behålla byggnaderna. Det gäller att ha rätt mindset. Tänk att få renovera den här byggnaden nere mot sjön.

Det finns olika planer för byggnaderna. En del skall bli lägenheter, andra townhouse och ett hotell är redan renoverat. Ett företagscenter skall utvecklas och möjligheterna att åka hit för idrottslag och nyttja den fullstora gymnastiksalen ger stor potential. dessutom ligger golfbanans första tee precis framför gymnastiksalen.

Hundarna får en alldeles egen “Dog beach club Solbacka” där man kan bada med sin hund utan att störa andra badgäster.

Idrottplatsen som en gång i tiden var en av Sveriges modernaste kanske behöver lite putsning, men den finns där och det är bara fantasin som sätter gränser.

Dessutom kan man stoltsera med ett alldeles eget hopptorn och en fin badplats.

Det är lätt att se den vandalisering som skett som ett hinder. Men å andra sidan blir varje förbättring väldigt tydlig. Så om någon etapp så är klotter som detta ett minne blott.

Men det stannar inte där. Förutom själva området så byggs tre bostadsområden med villor och radhus. Bland annat ett villaområde med helt klimatneutrala hus. Detta med ursprunget från “hus utan sladd” som byggdes som ett test på Wenngarn. Kul att det går att utveckla och multiplicera.

Vem vet, det kanske blir någon golf-älskande Uppsalabo som känner att detta är ett paradis med allt man kan tänka sig i det lilla samhället.

Ovanstående bilder är tagna ur Sisyfos bok “Solbacka – Bevara, berätta och skapa historia”. På känt Sisyfos-manér beskrivs varje projekts historia och olika faser.

Entreprenörspodden