En relation med en robot?

”Numret har ingen abonnent” sa en röst på andra sidan linjen. Konstigt tänkte jag då jag hade haft missade samtal från just det angivna numret…

Samma kväll så kollade jag på filmen Her, det handlar om en man som blir förälskad i filmens uppdaterade version av Siri (alltså en robot i telefonen). Mannen och rösten som han pratar med i telefon blir ett par och han delar allt med sin nya flamma, det enda problemet är att hon inte har någon kropp men hon verkar ha starka känslor.

På eftermiddagen dagen därpå så ringde numret utan abonnent upp mig igen, det visade sig vara en robot som var från ett företag. Hon bad mig snällt att gå in på min profil på deras hemsida för att fylla i min mailadress ”Vi kommer att skicka en länk till dig där du på ett enkelt sätt kan fylla i din mail när det passar”. Efter samtalet så började genast fundera på vad jag tycker om att det nu ringer robotar och när och hur som det kan vara användbart.

namnlos-design-5-1024x576.jpg

I det här fallet så tycker jag att det var ett smart drag, det är ett stort företag som behöver få in information av sina användare. Skulle jag bara få en länk skickad till mig så skulle jag inte trycka på den. Visserligen så har jag inte gjort det nu heller men jag ska… när det passar mig.

Ser du som företagare att du skulle ha användning för en robot och var går egentligen gränsen till tekniken som vi redan är vana vid. Från att använda sig av massutskick via mailutskick till att bestämma vad en röst ska säga när det ringer till kunder är kanske inte så stort steg, det är ju faktiskt inte en fysisk robot utan en dator. Du som privatperson kanske redan har installerat en robotdammsugare eller gräsklippare. Vad tror du nästa steg blir? Vänjer vi oss sakta men säkert till att kanske en dag så kan du ha en relation med en robot, även fast det inte blir en ny flamma.

 

Emma Green

Entreprenörspodden