En orsak till svårigheter att hitta arbetskraft

I en artikel i UNT för någon vecka sedan kunde man läsa om svårigheterna att rekrytera. Det finns naturligtvis många olika orsaker där en är att de som är arbetslösa inte matchar eller matchas med de jobb som utannonseras. Ett ansvar som till stor del ligger på Arbetsförmedlingen och där förtroendet är väldigt lågt hos företagare. Men det finns fler orsaker.

För oss som lever i företagarvärlden ser vi det tydligt. Det är vanligt att arbetssökande tackar nej till ett arbete för att man “tjänar lika mycket” på att gå på A-kassa. Som politiker med ett rejält avstånd från oss företagare avfärdar många den orsaken, men som företagare vet man att det inte alls är ovanligt. Det är provocerande att möta arbetssökanden som tackar nej för att bidrag är bättre än jobb. Men vi har politiker som skapar system och som saknar kunskap om effekterna. Visst kan det tyckas vara en fin tanke att man skall kunna leva gott även om man saknar arbete, men när skillnaderna är så små som de är idag får man andra negativa effekter.

Återigen visar sig att avståndet mellan politiker och den verklighet vi företagare möter är stor. En utmaning som dyker upp om och om igen och som skapar stor frustration.

Entreprenörspodden