En kvinna med mod

Idag fick jag träffa en stor förebild – en kvinna med en kapacitet och ett mod utöver det vanliga. Förutom att hon har dubbla examen (civilekonom och civilingenjör) samt en karriär som får de flesta cv:n att bli mediokra – fattade hon ett modigt beslut för två år sedan.

Caroline Farberger är ett välbekant ansikte för dem som läser Dagens industri eller har lyssnat på P1:s Sommarprat. Hon är den första företagsledaren på en högre position i näringslivet som valt att byta kön (mer om det kan ni läsa här ).

Att bryta normer är inte lätt. Men det är viktigt. Det skapar kreativitet och mångfald. Mångfald på en arbetsplats brukar dessutom skapa ökad tillväxt och lönsamhet. Man skulle därför kunna tro att ett normbrytande beteende, eller åtminstone att man håller koll på om företaget har en mångfald, skulle ligga högt på näringslivets agenda. Men det lyser med sin frånvaro år efter år.

Varje generation flyttar sina gränser för vad som är ”normen”. För hundra år sedan fick kvinnor rösträtt och idag har flera riksdagspartier kvinnor som partiledare.

Vissa saker tycks väldigt trögrörliga, såsom kvinnors representation i börsnoterade bolag. För det kan inte vara rimligt att det är vanligare att heta Anders eller Erik än att vara kvinna och vd för ett börsnoterat bolag.

Andra saker förändrar sig förvånande snabbt. För vem hade kunnat tro att en pandemi skulle tvinga 40-talisterna att börja handla mat på nätet för ett halvår sedan?

Ju fler perspektiv vi har, desto bättre rustade är vi för framtida utmaningar. Och ibland kommer förändringarna snabbare än vi anar… Därför är mångfald så viktigt.

I höst kommer Carolines bok om hur det är att vara företagsledare, yrkeskvinna och familjefar. Jag ser fram emot att läsa den boken. Och jag hoppas att männen i näringslivet också tar sig tid att läsa den. För jag tror nämligen att aktieägarna och konsumenterna snart kommer att börja ställa reella krav på mångfald. Då kan det ju vara bra om de har lite fler perspektiv på frågan än huruvida kvinnor och män tar ut sin föräldraledighet…

Vill du beställa boken? Här finns en länk 😊 

Entreprenörspodden