En käftsmäll för företagsklimatet

Företagsklimatet i Uppsala har varit på dekis länge. Staden har fantastiska resurser såsom två universitet, närheten till Arlanda och Stockholm samt ett fantastiskt entreprenörskluster. Det borde ge Uppsala en topplacering, men ändå är rankingen usel. Uppsala hamnar på plats 247 av 290 kommuner.

Vad är det då som drar ner? Jo, till exempel:

  • Dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare (plats 272 av 290)
  • Tjänstemännens attityder gentemot företagen (plats 279 av 290)
  • Kommunens upphandling (plats 279 av 290)

Det är svårt att starta ett universitet och det är dyrt att bygga infrastruktur. Men att vara trevlig och ge relevant service till de invånare som bor i kommunen borde vara en hygienfaktor. Att företagare upplever bedrövlig attityd är ett rejält bottenbetyg för dem som får sin lön från oss skattebetalare.

Häromdagen fick vi ytterligare ett bevis på varför det ser så illa ut. Den nytillträdda majoriteten med där Erik Pelling (S) får fortsatt förtroende med hjälp av Stefan Hanna (UP) har lyckas med konststycket att ge företagsklimatet en rejäl käftsmäll redan från start. De har utsett ett näringslivsråd i syfte att förbättra företagsklimatet men vilket magplask. Tio av tolv representanter i näringslivsrådet är män. Det borde väl ändå få de flesta att reagera 2023. Dessutom har kommunen misslyckats med att förankra urvalet med aktörer som Företagarna, Svenskt näringsliv eller Handelskammaren – vilket inte är en oviktig framgångsfaktor…

2022 fanns det 11 kommuner i Sverige som var sämre än Uppsala kommun på dialogen med företagen. Frågan är om inte Uppsala kommun precis lyckats med konststycket hämta hem jumboplatsen för 2023.

Entreprenörspodden