En digital jobbcoach på G

Idag har jag gjort något som jag aldrig tidigare har gjort – jag har varit på en intervju för att få ett projekt delfinansierat via Vinnova.

Vinnova är en statlig aktör som ska stärka Sveriges innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt. Eller som de säger på hemsidan:

Vi stimulerar samarbeten där kunskap och kompetens från olika håll möts och där organisationer lär av varandra. Genom vårt stöd får företag och organisationer möjlighet att experimentera och testa nya idéer innan det blir lönsamt. Varje år satsar Vinnova ungefär tre miljarder kronor på forskning och innovation.

Från Vinnovas hemsida

Trots att jag drivit företag i snart 25 år har jag aldrig tidigare fått presentera ett projekt i en slutintervju hos Vinnova. Jag har ärligt talat inte ens gjort särskilt många försök att komma dit heller… Det har varit svårt att hitta “rätt” ansökan och myndigheterna fyrkantiga reglsystem är ganska avskräckande för en entreprenör som mig. Därför var jag förstås lite nervös inför dagens möte.

Att vara kvinna och projektledare för ett Vinnova-projekt är tydligen ganska ovanligt – för vid flera tillfällen har jag varit på möten hos Vinnova för att de velat ha min hjälp att inspirera fler företag som ägs och drivs av kvinnor att söka pengar hos Vinnova. Statistiken över hur många kvinnor som söker eller får medel via Vinnova är tyvärr rätt dålig. Så här finns förbättringspotential.

Nu tror jag inte att mitt kön spelade någon roll idag, även om vårt projekt troligen skulle förbättra jämställdhetsstatistiken. Jag tror däremot att vi har en spännande och viktig projektidé med stor potential att skapa affärsvärde både för AlphaCE och för alla arbetssökande.

Projektet som AlphaCE sökt delfinansiering för är att digitalisera delar av den jobbcoachning som idag gör i det mänskliga samtalet. Det skulle sannorlikt snabba på den förändringsprocess som en arbetssökande behöver genomgå för att bli jobbredo. Dessutom skulle en automatisering skapa förutsättningar för fler personer att chatta med en coach. För med AI och automatisering spelar det inte någon roll om det är 500, 5.000 eller 500.000 personer som chattar med Ava – den digitala jobbcoachen. Visst är det en svindlande tanke.

Tack och lov hade jag Fred Isaksson, vd för Ava Digital Services AB, en nybildad stjärna på Uppsalas start-up himmel, med mig på dagens intervju. Vi träffades för flera år sedan via Entreprenörs Academy, där han var ordförande. Freds tekniska kompetens tillsammans med min långa branscherfarenhet hoppas jag charmade Vinnova.

Nu är det bara att vänta. I slutet på mars får vi besked. Håll tummarna 🙂

Entreprenörspodden