En brutalt imponerande resa

Det här är en berättelse om hur fruktansvärt illa det kan gå, men att man fem i tolv lyckas ta tag i sitt liv och sen göra något riktigt bra. Det handlar om en person som under många år betytt väldigt mycket för mig. Han heter Per Nohr och var marknadschef under 11 år på Gallerix och tillika en god vän.

Per är vad man i mångt och mycket kan kalla en intraprenör. En person som arbetar som anställd, men som fungerar på samma sätt som oss entreprenörer. Han tänkte alltid på Gallerix först, vad man kunde utveckla, hur man kunde bygga värde och en massa annat konstruktivt och ansvarsfullt. Dessutom var han en otroligt lojal medarbetare. Att Per hade några problem över huvud taget fanns inte på kartan.

Men riktigt så såg det inte ut bakom kulisserna. Per hade ett enormt driv, både i företaget och med sitt idrottande. Att springa eller åka rullskidor till och från hemmet i Björklinge (4 mil t o r) dagligen var helt normalt för honom. Att snusa några dosor om dagen var också normalt. Men det fanns en annan sak som också uttryckte sig på samma sätt. Alkoholen.

Under en period i slutet på Gallerix-tiden uppdagades problemen. Behandling påbörjades och allas förhoppning var att det skulle bli förändring nu. Men som i så många andra fall med missbruk så är bakslag mer en regel än ett undantag. Per slutade på Gallerix när vi sålde företaget 2007 och började arbeta på Sirius Fotboll och jag påbörjade min egen resa som entreprenör 2.0.

Med sporadisk kontakt under ett antal år så kom Pers situation mer eller mindre som en chock. Som Per själv berättar under sina föreläsningar är alkoholisten grymt bra på att lura omvärlden (och sig själv). Alkoholen hade tagit över hela Pers liv. Han hade usel hälsa och följdeffekter i form av amputation av tår och benröta var bara några av de saker som Per fick som en följd av sitt missbruk.

Att något hänt med Per insåg jag när jag läste ett FB-inlägg där Per berättade att han skulle åka upp och bo i en stuga i Dalarna under två veckor och skriva om sitt liv. Lite nyfiken blev jag allt. Att det skulle leda till en så omtumlande berättelse var mycket mer än vad jag kunnat ana.

Från ett otroligt tungt missbruk har Per tagit sig upp och fått näsan över vattenlinjen. Han har gjort sina problem till en berättelse som skall kunna hjälpa andra och han håller dessutom på och skriver en bok.

Hans berättelse heter “En brutalt ärlig historia” och är något utöver det vanliga. Jag har lyssnat på mängder av föreläsare och många är bra, men väldigt många har man glömt direkt efter att de klivit av scenen. När det gäller Pers historia så är de definitivt inget man bara skakar av sig.

Orsakerna är flera.
Dels berörs man av Pers livsöde och hans ärliga beskrivning. Han blottar sig totalt.
Dels är det en berättelse om ett problem som finns överallt i samhället och där många liksom jag, inte såg vad som skedde, även om det var framför mina ögon.
Dels då det finns hopp även i de allra mest hopplösa fallen. Och kanske det allra viktigaste. Han bad om hjälp och fick det. Hjälp som jag tror många är beredda att ge om man bara får möjlighet eller kännedom. Vi bör alla vara lite mer vaksamma på signaler som i efterhand varit uppenbara.

Per håller nu sina brutalt ärliga föreläsningar och skriver även en bok. Dessutom är han inte bara intreprenör längre utan även entreprenör.

Jag uppmanar alla som har möjlighet att gå och se någon av hans föreläsningar. Ovan ser ni min recension efter att ha lyssnat på hans föreläsning. Passa på att gå t ex 27 februari på IFU arena. Läs mer på https://pernohr.se, hans Facebook-sida eller köp boken när den kommer. Det här är något utöver det vanliga.

Avslutningsvis, vis av egen erfarenhet och ett råd till alla företagare. Blunda inte när ni misstänker missbruk bland era medarbetare. Att hjälpa till då kan vara din viktigaste uppgift.

Entreprenörspodden