När man tycker någon är dum i huvudet!

Idag har vi haft en grymt bra utbildning i konflikthantering i Relations Executive-nätverk. Även om man som ledare har jobbat med konflikter med jämna mellanrum finns det all anledning att fortsätta utveckla sig i ämnet. För är det någonting som kan förstöra en arbetsplats och göra att det går åt helsike med den fina företagskulturen, så är det olösta konflikter.

Miljön för konflikthantering var den allra bästa. Vi var i Vasa-salen hos Cajsa Johansson där hon driver en av sina verksamheter i Cajsas Kök.

Och nog fick vi en rivstart i konflikthantering. Vår egen “Slottsfru” Mia Uhlin, berättade lite om vad som hänt vid slottet. En minst sagt misslyckad konflikthantering var när Erik XIV fick kortslutning på Slottet. Något som slutade med Sture-morden där sex personer strök med. Jag tror alla kände att det finns olika nivåer på konflikter efter den inledningen.

Vi är bortskämda med väldigt kunniga utbildare/föreläsare. I ämnet konflikthantering fick vi hjälp att lotsa oss genom svårigheter av “Årets kvinnliga talare” Elizabeth Kuylenstierna. Jag måste påstå att i Relation Executive möter vi verkligen de bästa och den här dagen blev inget undantag.

Att skriva en blogg om konflikter är inte målet, men några saker kan man i alla fall nämna. En är att en olöst konflikt blir som ett gift i en organisation. En annan är att folk säger en sak i möten och en annan vid fikabordet. En tredje är att konflikter kan vara väldigt positiva om man hanterar dem rätt och lär av dem.

Vid sammanfattningen fick vi prata om några vanliga fallgropar:
1) Först på listan kom “Försvar”. Att gå i försvarsställning är ett vanligt beteende i en konflikt.
2) Brist på eget ansvar är en annan vanlig fallgrop. Att “någon annan ska…”
3) Att man har dålig erfarenhet av konflikter sedan tidigare kan vara ett hinder för att ta tag i nya problem.
4) Tystnad, inte lägga sig i eller vara undvikande löser definitivt inga problem.
5)Rigitt – jag är bara sån här. Inte vara beredd att ändra sig själv.
6)Konflikträdsla- kanske det vanligaste, dvs att man inte vill ta tag i en konflikt och tror den skall gå över av sig själv. Det gör den inte…

Vi fick massor av annat matnyttigt under dagen och min egen erfarenhet när det gäller konflikter är att “det är alltid mycket värre innan man går in i en konfliktlösning än när man väl jobbar med att lösa problemet”. Ofta målar man upp ett mycket värre scenario i sitt eget huvud än vad som kommer att hända. Men inte alltid spklart.
Och man skall nog se till att lyssna mer än prata i konflikter, så man inte bestämmer sig innan vem som är “boven i konflikten”.

Avslutningsvis och eftersom vi var hos Cajsa så fick vi dagens lunch beskriven och jag är övertygad om att alla njöt av en fantastisk lunch.

För er som missade intervjun i Entreprenörsstaden när vi besökte Cajsa för några veckor sedan kan hitta den på länken här:

Nu kör vi fredagsintervjun med Cajsa Johansson på Cajsas Kök. Lyssna kl 16:00 live eller när du vill i efterhand.

Posted by Entreprenörsstaden Uppsala on Friday, February 28, 2020

Entreprenörspodden