Digitala möten

En av de största förändringarna under coronan är definitivt att arbeta hemifrån. Där är digitala möten en viktig del. Många har lärt sig Zoom, Teams eller Hangout. Man lär sig att lägga upp ett dokument så alla kan se det, lära sig ”mjuta” och slå på micken när man skall prata. Det är en liten tröskel, men nu har många passerat den och det funkar ju riktigt bra. Lite reflektioner:

Det är nästan aldrig någon kommer för sent till ett digitalt möte. Troligen pga att man kan starta mötet även om man sitter i t ex en bilkö eller med mobilen. Men i tid är man nästan alltid.

Det var nog många som trodde att det skulle bli kaos när 20 personer är på samma digitala möte. Men så upplever jag inte att det är. Respekten för mötet blir större och jag upplever även att man har respekt för den som leder mötet.

Man spar en enorm massa tid. Framför allt om det är externa möten. En resa till Stockholm, Göteborg eller London för några timmars möte känns stenålder efter detta. Inte alltid, men ofta. Även om mötet är i Uppsala så spar man massor av ställtid. Nu börjar och slutar man mötet utan att behöva förflytta sig.

Själva mötet blir ofta effektivare. Det som annars tagit tre timmar tar nu ca 2 timmar. Alla är mer fokuserade och närvarande i mötet. Benssträckaren och fikarasten blir kortare.

Dessutom tycker jag att den som arrangerar mötet har en bättre planering i digitala möten. Man har nästan alltid en förberedd agenda och fördelar inlägg efter planen man lagt upp.

Även om inte alla gillar att synas på bild så är det avgörande för att ett digitalt möte skall kännas ”på riktigt”. Hur det än är så vill man se den man pratar med och det skapar en bättre känsla i mötet.

Men jag hoppas ändå att vi slipper vara digitala i allt vi gör. Fruktansvärt trist. Det är grymt tråkigt att inte få träffa människor på riktigt. Vi är ju sociala varelser och nog saknar man den där kramen eller klappen på axeln. Det kan aldrig ett digitalt möte ersätta.

Så efter coronan kommer vi säkert att återgå till vissa möten socialt medan andra fortsätter digitalt. Den största förändringen kommer nog att synas på affärsresandet. Varför resa en hel dag för ett möte, som man tar en timme.

Men de digitala mötena kan aldrig skapa samma kreativitet och inte heller äkta känslor som glädje, frustration eller varför inte ett härligt gemensamt äkta gott skratt. Det där som känns när hela rummet känner wow, det kan man bara göra i verkliga mötet. Så jag längtar till att vi får ses igen på riktigt.

Entreprenörspodden