Det otroliga slöseriet avslöjas med AI

Det är en diskussion som får alltför lite utrymme i media och det är hur kommuner, regioner och stat hanterar våra skattepengar. Ofta hanterar man kritiken som man gjorde med Leif Östling när han uttryckte ”Vad fan får jag för pengarna” och så skjuter man budbäraren. Leif kämpar på med ”kommissionen för skattenytta” som ständigt visar hur dåligt skattemedel används. Leif ger inte upp vilket är fantastiskt.
Men någon ändring verkar inte komma till utan det är som att hälla vatten på en gås. Istället tar man standardlösningen och höjer skatter och alla blir förlorare.

Nu har dock en kreativ och skicklig entreprenör vid namn Jens Nylander börjat hämta ut kommunernas och regionernas betalningar med hjälp av AI. Resultaten är minst sagt skrämmande. Slöseri, ansvarslöshet och inkompetens kostar 90 miljarder är hans första analys. ”Om företagare agerat på samma sätt hade det varit straffbart” menar Jens.

Jens arbete har bara börjat och med konkreta resultat med fakta som underlag kan man hoppas att det sker ordentlig förbättring.

En bra början och ett av de mest logiska kraven av alla, nämligen ”Tillbaka med tjänstemannaansvaret” borde politiker stå helt eniga bakom. Vi kan inte ha människor som hanterar våra skattepengar utan konsekvenser om man gör fel.

Detta arbete gör Jens nu i kommuner och regioner. Ser fram emot när Jens gör samma sak med statliga myndigheter. Där finns det nog minst lika mycket som slarvas bort. Mycket man kan göra för 180 miljarder.

Leif Östling gör något väldigt viktigt och Jens Nylander angriper problemet med AI för att få fram fakta. När skall jag känna att de skattepengar och moms jag betalar in varje månad går till rätt saker? Håller tummarna för att ert arbete ger resultat.

Hela artikeln kan du läsa på Tidningen Näringslivet. Får se när Uppdrag Granskning eller kalla Fakta tar upp detta.

Så avslöjar han rekordslöseriet – ”Kan spara minst 90 miljarder”

 

Entreprenörspodden