half-img-3

Har det hänt att du vaknar upp kl 04.00 med stor oro i kroppen och massa grubbel i hjärnan? Du upplever att alla de problem och utmaningar du har är oerhört betungande? I sånt fall är du nog inte unik. Jag har pratat om vargtimmen med många entreprenörskollegor och det känns som mer eller mindre alla har liknande erfarenheter. Man har utmaningar och problem som är mångdubbelt så svårhanterliga mitt i natten som de var kvällen innan.

I min hjärna så vet jag såklart att det blir en helt sak när morgonen kommer. Då går jag från panik och stress till konstruktivt tänkande. Verktygslådan på natten är ju väldigt tom. Men när man är tillbaka efter frukost och dusch går man från stressig sömnlöshet till rationellt problemlösande.

Hur kan man komma till rätta med detta? Var och en har nog sin egen lösning. Ibland försöker jag skriva ned problemen på ett papper när jag ligger vaken. Andra gånger går jag upp istället för att försöka somna om. Helt enkelt för att bryta det destruktiva tänkandet.

Det jobbiga med vargtimmen är att den har en tendens att anpassa sig till problemens art. Har man inga stora problem kommer vargen smygande med småsaker. För så är det ju ofta. Har man inga stora problem, blir det små problemen stora.

Jag inser att detta inte bara drabbar entreprenörer, men jag tror det är en majoritet. Det är så många olika saker som kan ge sömnlöshet. Ekonomi och finansiella problem, nya konkurrenter, konjunktur eller personalproblem för att nämna några. Sen kommer ju de privata delarna till som ofta är nära sammankopplade.

Jag har valt att inse att vargtimmen finns där och är en del av mitt liv. Det kanske är så att vargtimmen är ett tecken på engagemang och att vilja lösa problem. Det är i alla fall så jag ser det eftersom jag tror jag kommer att få dras med den jäkla timmen till och från livet ut.

 

Entreprenörspodden