Dags för nödlån!

Eftersom regeringen hittills inte hittat ett sätt att hjälpa oss småföretagare så är det dags att agera. Som Kerstin Hessius, 3:e AP-fondens VD sagt, så håller vi på att äventyra en hel generations framtid. Då måste man göra helt okonventionella lösningar. Här krävs politiskt mod och ledarskap.

Jag är övertygad om att ingen småföretagare känt att de stödmiljarder som man talat om är tillägnade dem. När fick du som småföretagare ta del av ett obligationslån eller en exportkredit senast? Dessutom har Riksbankens 500 miljarder till bankerna inte löst någonting alls. Uppskjuten arbetsgivaravgift betalas tillbaka med hög ränta och blir ett till ok. Rejäl bakläxa gällande sjuklönerna som uppges gälla från 1/4 och ännu en bakläxa då ägare med släkt inte omfattas av permitteringar. Dessutom är permitteringarna alldeles för dyra.

Så nu är det dags Magdalena & Co att använda de välfyllda lador och hjälpa till på riktigt. Jag har ett konkret förslag som jag tror skulle hjälpa många företagare:

Ge Almi mandatet att gå ett Nödlån på t ex 5% av föregående 12 månaders omsättning. Har du omsatt 10 mkr från 1/3 2019 – 29/2 2020, dvs 12 månader erhåller du 500.000:-.
Lånet ges till det företag som kan påvisa kraftig omsättningsminskning från de senaste två veckorna 13 mars 2020 (t ex 20% eller mer i jämförbara siffror/verksamheter). Lånet skall löpa på 36 månader utan ränta, amortering och säkerhet. Dessutom, vilket är jätteviktigt, lånet skall vara en tillgång i balansräkningen. Det blir som ett aktieägartillskott från staten. Om ägarna (alla ägare som är aktiva i bolaget) till företaget inte höjer sin lön eller tar utdelning under de kommande 36 månader avskrivs “lånet”. Då kan företaget fortsätta utvecklas istället för att jobba många år med att betala gamla skulder.

Detta kan fortsätta fungera på samma sätt i april och maj om nya branscher drabbas. Alltid rullande 12 och man mäter de senaste två veckorna. Nödlånet kan vara från 3% till 10% av omsättningen beroende på hur illa det är ställt. Företagaren skall presentera siffror på ett trovärdigt sätt och Almi kan ta beslut vid sittande bord. Finns säkert hinder eller utmaningar, men undanröj dem.

Samtidigt tar man bort arbetsgivaravgifterna helt under april-september för alla företag. Inga uppskjutna avgifter eller annat trixande. Just do it! Börja på måndag. Kostar säkert 500-1000 miljarder, men i detta fall är det en insats på riktigt. Allt annat kommer säkert att bli dyrare hur man än räknar.

Skyll sen inte på att det finns de som luras. Det finns det alltid. Men ni kan inte avstå från livsavgörande insatser för samhället med argumentet att någon promille luras. Då skulle man stoppa mycket annat i samhället också.

Entreprenörspodden