Dags att betala in skatten igen...

Alla kommer väl ihåg Leif Östlings numera bevingade ord ”Vad fan får jag för pengarna”. Det är kanske bland de klokaste och viktigaste citat som uttryckts, men i det politisk korrekta Sverige blev det ett drev. En konsekvens blev att Leif startade ”Kommissionen för skattenytta”. Under några år har kommissionen som består av nationalekonomer, statliga utredare och andra sakkunniga borrat i hur våra skattemedel används. Som företagare och/eller skattebetalare blir man mörkrädd. Att hitta en exakt siffra går naturligtvis inte, men upp mot 500 miljarder !! skulle (enligt kommissionen för skattenytta) kunna användas bättre eller sparas. För politiker och offentliga tjänstemän är det nog inte så man i första hand tänker.  Istället är den enklaste vägen att fylla på med andras pengar, dvs öka skatterna, när huvudfrågan måste vara hur pengarna man har används.

Om man som företagare skulle ha samma sätt att hantera företagets ekonomi skulle man inte bli långlivad på marknaden. Då kan man fråga sig varför det inte står högst på agendan i alla offentliga sammanhang?  Kanske för att det är svårt, kanske är det brist på insikt och kompetens?

Varje månad när jag betalar in skatt, arbetsgivaravgifter och moms känner jag som företagare en stor frustration eftersom jag vet att en inte försumbar del av det jag betalar in rinner mellan fingrarna pga fusk, dåliga beslut och undermålig kontroll. Det är häpnadsväckande att politiker har en sådan förmåga att i alla sammanhang göra politik av sakfrågor. För detta är ju en sakfråga och alla borde gemensamt arbeta för att komma åt detta gigantiska problem oavsett politisk färg. Sluta skrik efter mer pengar. Gör nåt åt kostnaderna! Även om du riskerar att inte bli omvald.

Man kan hålla tummarna för att kunskapen från Leif Östlings kommission för skattenytta används som en hjälp att bli bättre och se till att skattebetalarnas pengar används klokt. Det är lättare att acceptera höga skatter om de inte äts upp av  slöseri, inkompetens och byråkrati. Då kan jag som entreprenör känna att vi tillsammans bidrar till ett bättre Sverige.

Här är några av alla poddar mm som handlar om Leif Östlings viktiga arbete. Värt att lyssna på:

https://poddtoppen.se/podcast/1673423402/groning-blomgren-utanfor/vad-far-vi-for-skattepengarna-med-leif-ostling

”Leif Östling i hotspot”

 

 

 

Entreprenörspodden