China Hi-Tech Fair

Idag har vi besökt China Hi-Tech Fair i Shenzhen. Här samlas företag från hela världen som vill se vad som händer, visa vad man gör eller vad som komma skall. Jag har haft förmånen att följa med en nordisk delegation.

På resan deltar ett 70-tal deltagare från alla nordiska länder. En av arrangörerna är Nordic China Startup Forum. Här står jag med grundaren (och Uppsalabon) Juan Carlos Mauritz och pekar upp på… vadå?

Jo, “Uppsala China Citys” logga. Det är ett spännande och viktigt projekt som vi driver gemensamt. Vi märker helt klart ett stort intresse av vårt engagemang med att öka kunskapen och nyfikenheten på Kina. Nu hoppas vi att fler sluter upp och bidrar från Uppsalas olika forum.

Alla vi nordbor samlades för gemensam invigning av Nordic Innovation Pavilion. Här invigs paviljongen av potentater från alla nordiska länderna samt kinesiska samarbetspartners.

Extra svensk feeling blev det när det var “fika”. IKEA bjöd på muffins och vi fick lite extra fokus på Sverige.

“Vår” paviljong fanns bland andra internationella utställare under det nu välbekanta namnet “Belt and Road”. Bland utställande grannar till oss nordbor, sågs många av länderna från gamla östblocket. Intressant att se hur Tjeckien, Baltiska länderna, Ryssland, Polen och Ungern har vuxit snabbt in i hi-tech sektorn.

Som ofta när det gäller internationella mässor är hallarna gigantiska. I Kina tar man dessutom i lite extra och man kan gå i dagar och spana in framtidens innovationer.

Intressant att flera hallar var helt fyllda med kinesiska inkubatorer, akademier och universitet. Man förstår vilken kraft det blir när ett så stort land som Kina helt mobiliserar inom utbildning och utveckling.

Några axplock från mässan. Drönare finns i stort sett överallt. Från minivarianter till modeller som man kan åka med själv. Är det framtidens transportmedel eller effektiva dödsmaskiner?

Det är inte bara Google och Uber som testar självkörande bilar. På bilmärken vi inte ens känner till testas tekniken.

Robotar överallt. Skall vi verkligen behöva vänja oss med den här typen av kompisar i framtiden.

Kinas gigant inom telekom, Huawei, hade jättemontrar på fler ställen och arbetar inom många olika områden.

Varför inte satsa på den här stridsbåten med senaste teknologin.

Eller en hi-tech husvagn att semestra i.

Även om tech inte är mitt huvudområde så är det väldigt intressant att se vad som händer. Återigen påminns man om hur snabbt utvecklingen går och med vilken kraft Kina satsar. Så jag fortsätter tjata om att vi måste bli bättre på att förstå Kina. Oavsett vad vi tycker, kommer Kina att påverka oss mer och mer. Då är det bättre att ha kunskap och vara nyfikna, än att låtsas som det inte händer.

Så nu är mässdagen över och det är bara att välja farkost och ta sig tillbaka till hotellet efter en intensiv dag.

Entreprenörspodden