Bygga bolag i Thailand

För 15 år sedan träffade jag den här killen. Det var 2004 i Khao Lak, Thailand. Vi hängde på deras Family Restaurant vid stranden i stort sett varje dag. Killen kallas Ching och var då 25 år. Några månader senare, i december 2004 förändrades Chings liv när tsunamin vällde in över Khao Lak. Av tio personer som arbetade på Family Restaurant överlevde bara två. En av dem var Ching.

Under ett antal år var vi några vänner som hjälpte Ching att komma tillbaka till livet. 2009 bjöd jag honom till Uppsala och när den tre veckor långa vistelsen led mot sitt slut frågade jag honom om vi inte skulle starta någon verksamhet tillsammans. Det tog en månad, sen ringde Ching från Khao Lak och sa att “vi kunde köpa en liten restaurang där hans “Family restaurant” en gång i tiden låg”. Någon hade byggt en liten restaurang där hans gamla låg innan tsunamin. Sagt och gjort, vi slog till. Vi hade gått från att ge bidrag, till att Ching skulle kunna bygga och utveckla något eget. Precis som entreprenörskap alltid gjort.

Bolaget Montree & Thomas Ltd Co startades. Namnet på restaurangen ville Ching skulle vara “Memories” till minne av de som förolyckades i tsunamin. Det var några tuffa år men Ching visade sig vara en driven och envis kille med många idéer. Vi hjälptes åt för att ta oss förbi hinder och verksamheten utvecklades.

Nu har det gått över 10 år sedan vi beslutade oss för att starta vårt bolag. Idag är det en ständigt växande verksamhet som består av flera grenar. Man måste kalla det framgångsrikt.

Restaurangen har växt och idag är det mer som en liten community. Thailands västkusts största säger en del. Här finns thai boxing träning, cooking classes, 250 sittplatser i restaurangen, surfing skola och surfboard uthyrning, bar, massage, bungalows och massor av solstolar såklart. Thailands största surftävling går av stapeln här och stranden är magisk.

Dessutom finns numera systerrestaurangen Happy Beach ca 15 km norrut längs Khao Laks stränder.

Det sista tillskottet är Elephant Home. En plats där man kan hälsa på elefanter och där de lever ett fritt liv. Där tar vi också hand om sjuka elefanter. Idag har vi sju elefanter som besökare får bada med, mata och umgås med. Numera är Elephant Home utvecklat till ett litet elefantparadis med elefanterna i fokus och där man ser på dem att de har kul och mår bra eller får hjälp.

Vad nästa projekt blir i det ständigt växande företaget får vi se. Idag lever ett 50-tal personer med sina familjer på verksamheterna, vilket visar hur viktigt det är att skapa möjligheter genom företagande. Och en sak är säker, Ching har inga planer på att dra sig tillbaka och jag är mer än gärna med på fortsättningen på denna otroligt spännande resa.

Mitt bolag heter Montree. Chings dopnamn är Montree. Det är naturligtvis ingen tillfällighet. Vi har så mycket gemensamt. Att vara kompanjoner och komplettera varandra är väldigt bra för verksamheten. Vi säger samma saker. Folk undrar vad som gjort detta så framgångsrikt. Jag säger det är “because of him”. När någon frågor Ching säger han samma sak. “It is because of him”.

Att lära någon fiska istället för att ge någon fisk är precis vad detta handlar om. Genom entreprenörskap skapas möjligheter som aldrig annars kommer fram. Sen spelar det ingen roll om det är i Uppsala, Thailand eller Kina. Det borde vara grundläggande tankar hos alla som vill bidra till ett bättre samhälle.

Entreprenörspodden