Bra tillfälle att hjälpas åt

Det verkar som Sverige och vi i övriga västvärlden plötsligt insåg att Corona-viruset kommer att beröra oss fullt ut. Igår var jag på Marknadsföreningens gala med prisutdelningar. I vanliga fall en glad och välfylld gala. Igår saknades ca hälften av gästerna med många tomma stolar. Stämningen var mer avvaktande och alla hälsade med “Wuhan shake”, dvs armbåge mot armbåge. Känns som att allt förändrades över en natt när regeringen förbjöd evenemang på över 500 personer och risknivån att smittas ökade till “Mycket hög”. Många jag pratade med kände samma sak.

Det finns hur många exempel som helst på saker som påverkas. Bland de viktigaste är sjukvårdens resurser såklart och viktiga samhällsfunktioner. Men långsiktigt är det naturligtvis företagens möjlighet till överlevnad. Det kändes som allt tog tvärstopp denna vecka. Tidigare var det mest rese- och hotellindustrin som uppenbart påverkats. Men nu slog effekten genom med full kraft och i de flesta branscher. Då jag har engagemang i många bolag såg jag effekter direkt. Avbeställningar, uppskjutna projekt eller helt enkelt stopp till allt.

Vi kan nog räkna med minst tre månader med riktigt dåligt affärsklimat. Det är det scenario vi planerar för just nu. Viruset har naturligtvis farligt på sitt sätt. Att det ekonomiska hjulet stannar hotar på helt andra och mer långsiktiga sätt. Men när alla stoppar aktiviteter finns det också möjligheter. Så det handlar om att tänka kreativt utifrån den nya situationen och komma ut med nya krafter. Det tycker jag är en möjlighet och ju fler som stoppar hjulen, desto fler möjligheter om man är proaktiv.

Om vi börjar med regeringen så har de bidragit med karensdagen och skjuta på vissa avgifter till myndigheter. För att hjälpa till på riktigt borde staten ta över all kostnad för all sjukersättning under t ex tre månader. Att som företagare både få stopp i all business och samtidigt betala för två veckors sjukskrivning blir förödande. Regeringen behöver inte vara kreativ, men verkligen proaktiv. Och snabb! Det är exakt nu hjälpen behövs.

För oss företagare måste vi hjälpas åt. Den som har god likviditet kanske kan ge rabatter, skjuta på betalningar eller dela upp dem. Är man som jag konsult och någon behöver extra hjälp, kanske man kan bjuda på lite tid. Kriser kan hota och söndra. Men om man ser dem som en möjlighet till förbättrade relationer och ett varmare samhällsklimat för att vi hjälps åt, då har vi vänt problemen till något positivt. Då kan krisen ge oss långsiktiga positiva effekter. Att erbjuda de kollegor som har det tuffare en hjälpande hand, kommer att betyda mycket när hjulen börjar snurra igen.

När det kommer till relationen mellan företag och medarbetare är det otroligt viktigt att man har en tydlighet i vad som gäller. Att hitta så många sätt som möjligt att arbeta t ex hemifrån eller på andra sätt hålla igång verksamheten trots att de vanliga arbetssätten inte fungerar. Att man får pausa vissa projekt kan bli effekten, men försök istället att hitta kreativa eller proaktiva arbetsuppgifter. Påbörja idéarbeten, starta brainstorming via Skype eller fila på nya affärsmodeller. Involvera människor istället för att isolera. Hitta nya strukturer. Nu finns verkligen möjligheten att använda outnyttjad tid till sånt som man vanligtvis inte hinner.
En annan bristvara brukar vara reflektionstid. Passa på att reflektera över arbetssituationen och vad som ger energi. Snart är Corona över och de som utnyttjar tiden till reflektion och proaktiva tankar kommer att vara en vinnare när det drar igång igen.

Jag har mycket kontakt med Kina och där har man med kraftfulla åtgärder troligen kommit tillrätta med smittan. Vi som finns med verksamhet på plats i Shenzhen märker att hjulen börjar snurra igen. Från “lock down” i Wuhan till idag är det ca 6-7 veckor. Vi är nog inte alls lika effektiva i väst, men det visar ändå att man kan nå kulmen relativt snabbt och att samhället börjar fungera lite mer normalt. Vårt företag i Shaigoo i Kina har hittat massor med nya möjligheter när Kina stått still. Så se möjligheter, var proaktiv, ge varandra energi och framför allt, hjälp varandra när någon har det tuffare än du själv.

Entreprenörspodden