Bottenplacering för Sverige och kvinnors entreprenörskap

Häromdagen släppte WomEngage rapporten Kvinnors företagande i Sverige och EU. WomEngage är ett tvärpolitiskt initiativ med målet att skapa en mötesplats mellan näringsliv och politik som leder till bättre förutsättningar för kvinnor att starta och driva företag.

Det finns mycket att säga om rapporten. Men i korthet: DET ÄR BEDRÖVLIGT. Här är några fakta från rapporten…

  • Kvinnliga företagare har under de senaste fyra åren bara fått 2,2 procent av de totalt 9,1 miljarder euro som investerats i nordiska start-ups. När ett företag leds av såväl kvinnor och män ökar siffran till 11 procent. Med andra ord går 89 procent av riskkapitalet till företag där ledningsgruppen enbart består av män.
  • När det gäller andelen nystartade företag som leds av kvinnor så ligger Sverige på en låg nivå – nämligen 27 procent. Det kan jämföras med snittet för samtliga EU-länder som är 32 procent. Vi ligger alltså långt efter EU-snittet – i sällskap med Malta, Irland, Makedonien, Montenegro och bottenplacerade Turkiet som en av de sex sämsta länderna i EU. Bäst i klassen är denna gång Lettland som närmar sig ett jämställt resultat med sina 43 procent.
  • När det gäller etablerade företag lyfter rapporten fram fakta som rör kvinnor i stabsfunktion som ett gott exempel. I ledningsgrupper och i linjeorganisationen är 39 procent av cheferna är kvinnor. 77 procent av hr-cheferna är kvinnor och andelen marknadschefer är i princip jämställt. Stabsfunktioner inom marknad och hr brukar dock tyvärr sällan leda till en vd-post.
  • De börsnoterade bolagen granskas för sitt jämställdhetsarbete, ändå lyckas bara 19 procent av dem att få till en jämställd ledningsgrupp. Det är till och med fler bolag, 21 procent av bolagen, som lyckas med konststycket att driva ett börsbolag helt utan kvinnor i sin ledningsgrupp.

Undersökning efter undersökning visar att jämställda bolag är mer lönsamma och mer hållbara. Det borde räcka för att ägare och investerare skulle engagera sig mer om den här frågan. Ändå står vi och stampar på samma position år efter år, vi halkar till och med efter i många frågor.

Nu är det dags att göra något åt detta. Ta fram en aktivitetsplan. Tvinga pensionspengar, börsbolag och Almi att göra mer. Satsa mer på Ung Företagsamhet och de tjejer som visar framfötterna där.

Sverige behöver alla sorters företag och vi behöver de bästa företagen. Då duger det inte med en så här usel jämställdhet. Vi kan inte hänga med bottenskiktet i Europa.

Sveriges kvinnor och näringsliv förtjänar bättre än så.

Entreprenörspodden