half-img-3

I fredags fick jag och den gotländska entreprenören Pigge Werkelin en debattartikel publicerad i Dagens Industri. Den handlar om vad vi tycker krävs för att Sverige skall bli ett bättre land att driva företag i. Artikeln handlar om den nuvarande regeringens negativa attityder mot företagare och företagande och finns att läsa på Di.se. Tyvärr låst.

https://www.di.se/debatt/debatt-farliga-argument-i-valrorelsen/

I samma tidning som man kan läsa vår debattartikel så hittar man ännu ett skrämmande exempel på politisk inblandning. Detta i något man varken kan eller skall lägga sig  i – företagens prissättning.

Mikael Damberg varnar nämligen företagen för att ”passa på att höja priserna” på grund av den situation landet befinner sig i. Han skall till och med ge Konkurrensverket i uppdrag att bevaka företagen. Vad är det egentligen denna representant för Sverige säger?

Jo, att vi företagare inte själva skall få bestämma hur vi skall kompensera oss för de stora kostnadsökningar som många företag drabbats av det senaste året. Även om Dambergs kommentarer närmast känns som ett planekonomisk tänk så är vi tack och lov inte där ännu.

Damberg måste inse att konkurrensen om kunderna starkt begränsar möjligheterna för ett företag att höja priserna även om det ibland är nödvändigt på grund av till exempel extrema elpriser, höjda bränslepriser och en svagare svensk valuta. Helt enkelt för att överleva. Men vi företagare (eller rättare sagt våra tjänster och produkter) blir alltid bortvalda om kunderna inte gillar våra villkor.

Hur en minister kan ut och göra kommentarer som detta är helt obegripligt. Eller kanske inte. För att förstå företagarnas situation har aldrig varit regeringen starka sida.

Jag har sagt det förut. Magdalena Andersson och hennes regering har inte mycket till övers för kon men älskar mjölken. Jobbigt om kon dör…

Entreprenörspodden