Bodvárs imponerande varumärkesbyggande

Jag tänkte ägna lite bloggande åt att berätta om några av mina entreprenörsprojekt och hur det kommer sig att man hamnar i väldigt olika situationer och investerar i spännande entreprenörer. Förhoppningsvis kan det inspirera någon eller i värsta fall avskräcka…

Ett av de spännande projekt jag och ett antal bekanta investerat i är rosévinsmärket Bodvár. Första gången vi träffade Bodvar var på en Hyatts rooftop i Bangkok och syftet var allt annat än att hitta ett bolag att investera i.


Vi skulle ju bara gå på en vinprovning och hade inte en aning om att det var arrangerat av den svenske entreprenören Bodvar Hafström och hans rosévin med samma namn.

Förutom trevligt sällskap och gott vin i härlig miljö så bestämde vi oss för att ses när vi kom tillbaka till Sverige. Något som sedan ledde till en investering i Bodvars företag House of Roses. Helt plötsligt var man delägare i ett vinhus.

Det som lockade oss (förutom vinet) var hur Bodvár bygger varumärket. Bodvár är ett tydligt premiumvarumärke som bygger helt på att placera varumärket hos rätt personer och varumärken i rätt miljö. Bodvar har konsekvent säga nej till volymförsäljning och förpackningsanpassning till stora butikskedjor. Istället är bolagets fokus att skapa en stor hajp kring varumärket genom häftiga event och namnkunniga ambassadörer runt om i Europa, Amerika och Asien.


Visst finns det att köpa på Systembolagets beställningssortiment, men fokus ligger inte i Sverige utan bland annat på Cannes, S:t Tropez, Bangkok, Singapore, Miami, New York och Kalifornien. Bodvár har även skapat National Rosé Day https://www.bodvarrose.com/national-rose-day/ i USA som blivit galet stort och man syns på kändisars bröllop och fester.

Cobranding med företag som Ferrari och andra ledande livsstilsmärken lyfter varumärket och Bodvar finns på många av de trendigaste hotellen och beacherna i världen.

House of Roses får ofta frågan om varför man inte har höga försäljningsvolymer och stor omsättning. Något som absolut inte är en del i Bodvárs strategi. Istället bygger arbetet på maximal kännedom i premiumsegmentet och att kratta manegen för att utnyttja den positionen på den framtida globala massmarknaden. Då kommer volymerna och omsättningen och med högre lönsamhet, inte nu. Det skapar lite utmaningar just nu bland investerare som inte ser (förstår) vilken hävstång varumärket har på lite sikt.

Bodvár har kloka människor som byggde Absolut Vodka på liknande sätt med på tåget. Något som borgar för att man vet vad man gör och att planen är mycket väl genomtänkt. Skall man bli en global spelare och dessutom på en marknad för alkohol med hög värdering av varumärken, då är det inte volymer och omsättning i ett enskilt land som är lösningen utan hur man positionerat sig i världen. Jag tror stenhårt på den strategin när det gäller Bodvár.

Kan man göra så här ställer sig någon frågan? Det finns alltid en och annan skeptiker. Folk som kan en massa och säger ”det går inte”. Jag älskar dem av två skäl. Dels triggar de, dels har de ofta fel.

Jag ser fram emot att åter få ta på mig min ”rosékavaj” när House of Roses går in i nästa fas.