Bästa pensionsförsäkringen

Det säkraste sättet att se till att man får en pension när tiden är inne, är att se till att hjulen snurrar i näringslivet. Idag har det varit UF-mässa och det är ju våra ungdomars insatser som skall se till att pensionsfonderna fylls på. När man besökt UF-mässan känner man att det här kommer att lösa sig. Det är en otrolig drivkraft och det bubblar av energi, passion och mod hos våra ungdomar. Ca 200 UF-företag ställde ut och man imponerades av hur snabbt de utvecklats i sitt sätt att gå från skolans teoretiska värld till att bygga sitt eget lilla företag i verkligheten.

Efter att vi haft vårt första arbetspass i juryn “Årets UF-Företag” var det lite information och inspiration från scenen. Där hittar vi alltid UF:s regionchef Sofi Layhani. Och så var vi igång.

Uppsala Kommun är en viktig aktör i UF. Dels då de flesta elever går i kommunens skolor, dels då engagemanget från Kommunen är en otroligt viktig signal i att förbättra Uppsalas företagsklimat. Här ser vi Uppsalas Näringslivsdirektör Charlotte Skott på scenen. Hon berättade även att man just anställt en ny utbildningsdirektör. Hon hann tyvärr inte besöka mässan idag. Nästa gång hoppas jag hon står på scenen…

Men den stora uppgiften för många av oss som var här idag var juryarbete. Totalt delades 21 priser ut och det innebär i princip 21 olika jurys. Massor med delar skall bedömas, företag skall intervjuas, montrar skall inspekteras, säljarbete skall utvärderas och pitchar skall presenteras. Från 8-20 var det fullt program för oss i de olika juryerna. Tur att arbetet är så inspirerande då dagen var lång. Här ser vi Sportleken UF pitcha för vår Jury. Fyra intensiva minuter som man skall förklara vad företaget gör och varför just de skall vinna tävlingen.

Här ser vi Millebook UF presentera sin barnbok om hur man skall lära barn hållbarhet.

Ibland kan det vara extra utmanande. När man bara är två i företaget och en blir sjuk. Då får man pitcha själv. Julia Törnqvist från Local Climate fixade det strålande bra.

Better Choice berättade varför deras idé var så bra.

Montrarna i utställningshallen är ett rent nöje att se. Ett av de företagen som vi besökte var Chell UF, som tillverkar sopkärl som har snygg design i tre olika storlekar. Snygg monter.

BeeBags monter fick jag även med på bild under den korta tid vi hade för varje företag under vår mässvandring.

Och här ser vi UF Zellection framför sin monter. Men hur gick det i tävlingen “Årets UF-företag”. Tävlingen där det företag som skall representera UF på SM i Stockholm skall utses.

Jo, vi i juryn hade en värdig vinnare i ett enhälligt beslut. Bivaxfabriken hade gjort en extraordinär insats. Så här löd motiveringen – “Ett företag med ett imponerande driv och en stor utvecklingspotential. Med ett professionellt fokus på försäljningskanaler blir produkten en bisak i dubbel bemärkelse”.

Stort grattis till entreprenörerna Albin Ljudén och Victor Olsmats. Vilken grym insats ni gjort och vilket fint företag ni skapat. Och ni lovade att detta bara var början.

Sen vill jag lyfta fram “mina egna” UF-Företag (där jag är rådgivare). Extra kul att “Årets Säljare” fanns bland dem och ett stort grattis till Lukas Molund från Zellection som tog hem den titeln. Även den vinsten leder till SM i Stockholm för Lukas och hans medarbetare.

Jag avslutar med en bild på UF Zellection och “mitt andra” UF Företag BeeBag. Båda som stolt visar upp sina prischeckar. Grymt stolt rådgivare till er båda,

Här ser vi Zellection som vann “Årets Värdskap” och ” Årets Säljare” samt även fick pris i “Årets Tillväxföretag” och “Årets Vara”. Hatten av!

Beebag fick också mottaga ett första pris och det var i tävlingen “Årets Varumärke”. Snyggt jobbat!

Nu är det några månader kvar till SM den 18-19 maj. För de som kommit dit är det till att slipa på sitt företag. För övriga är det slutspurten innan bolaget skall avvecklas innan studenten. tack alla 200 för den inspiration, energi och drivkraft ni visade idag. Känns som pensionen är säkrad även för framtiden.

Entreprenörspodden