Bäst när det gäller!

I höstas deltog jag i en paneldiskussion som arrangerades av Almega och som handlade om Arbetsförmedlingens reformering.

Med på scenen fanns den dåvarande överdirektören Maria Mindhammar. När seminariet var avslutat fick vi en kort promenad tillsammans till Centralstationen. Vi hann konstaterade att det fanns gott om utmaningar att hantera 2019 – som det faktum att arbetsmarknadspolitiken hade en budget som konstruerats av M och Kd, en politik som skapats av L och C samt en regering bestående av S och Mp.

Vid detta tillfälle hade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson signalerat att hon skulle lämna sin post och spekulationerna kring vem som skulle bli hennes ersättare var i full gång. Det var också känt att Arbetsförmedlingens gd Mikael Sjöberg skulle avgå och processen för att hitta en ny generaldirektör var även den aktiverad. Känslan för oss i branschen var (milt sagt) ganska rörig.

Nu har det gått ett halvår. Mindhammar fick jobbet som generaldirektör och Eva Nordmark blev arbetsmarknadsminister.

Då slår Corona-viruset till mot arbetsmarknaden. Troligen kommer Sveriges näringsliv att få den kraftigaste käftsmäll som någonsin skådats – och med det kommer alla dess bieffekter såsom hög arbetslöshet, psykisk ohälsa, konkurser m.m.

Är jag orolig? Faktiskt inte. För även om det finns det ett allvar i situationen, så skapar kriser också möjligheter. Nu måste våra politiker göra allt i sin makt för att så många företag som möjligt ska överleva och alla vi som jobbar med att hjälpa arbetslösa måste stå redo. Det finns alltid branscher som går bra – även i lågkonjunktur – och det är vårt jobb att hjälpa både företag och arbetssökande att hitta vägarna fram nu.

Tack och lov hann vi få dit ett ledarskap på vissa nyckelposter… För om vi tyckte att 2019 var ett klurigt år är det ingenting mot vad 2020 kommer att bli.

Entreprenörspodden