3FFE71FC-5CB5-40E8-98A1-11C8F0A35D90_1_105_c

Idag har jag haft skolavslutning. Det kanske inte har varit världens längsta utbildning (40 timmar) men det har varit otroligt värdefullt och lärorikt.  Det finns massor av erfarenheter och idag när språkkrav är en allmän uppfattning är det intressant att själv uppleva hur det är att lära sig ett nytt språk från grunden. Ok, jag läste spanska för 45 år sedan och har fuskat lite med en app, men i stort sett var det att börja från början.

Att helt plötsligt sätta sig på skolbänken var en upplevelse. Saknade en ny ryggsäck, pennskrin och anteckningsbok. Och mamma var inte med… Men lite pirrigt var det allt.

Att kunna beställa en öl, säga godmorgon och tack fanns ju i mitt ordförråd. Och så några glosor som jag pluggat innan. Men det jag inte alls hade någon koll på var grammatiken. Plötsligt kom jag på att jag alltid hatat grammatik. Just där hade inget förändrats. Det klart att man alltid kan prata i presens och göra sig förstådd, men nu var det ju läraren som bestämde och inte jag.

Hur gick det då? Jag har lärt mig mer än jag förväntade mig och mindre. Jag har lärt mig färre ord men mer om språkets uppbyggnad. Det har givit mig en plattform att utvecklas från. Varje dag lyssnar vi på spansk TV och spanska poddar när vi kommer hem. Vi försöker prata spanska med alla vi möter. Det haltar såklart och det blir en del nyskapade ord. Men det funkar. Tänk dessutom på att min hjärna inte pluggat på 43 år så den har fått sina törnar och studievanan är ju noll. Nu tar vi en paus från lärarledda lektioner och övar på egen hand innan vi tar nya tag i skolan.

Men det finns några saker som är helt avgörande. Jag är enormt motiverad. Jag vill ju bli en del av spanska samhället, kunna driva företag, bygga nätverk mm och då måste jag kunna språket. Det gör att jag är väldigt koncentrerad och målinriktad.
En annan sak var att vi bara pratade spanska på lektionerna. Från första minuten. Inga engelska översättningar eller förklaringar. Förstod man inte ritade lärarinnan ordet på tavlan eller man fick slå upp i google translate. Man lärde sig tänka spanska till 100%.

En annan väldigt viktig faktor var vår lärare. Ana orkade vägleda oss genom våra dagar med ett enastående tålamod. Nu skall hon ha två veckors semester. Kan nog behövas. Själv skall jag fira skolavslutning med Las Palmas Beer & Music Festival.

 

 

Entreprenörspodden