Att lämna ett uppdrag

För bra precis sex år sedan startades Swedish Tonic. Några studenter hade spånat lite på ett nytt tonic-recept som dom kokade i köket på Västgöta Nation. De tyckte det hade fått fram något bra och pitchade för oss i Företagsänglarnas tävling. Vi blev helt begeistrade på de tre grabbarnas presentation. Inte så mycket för tonicen, utan för deras driv, energi och engagemang. Precis de egenskaper man letar efter när man skall satsa på ett företag. En vanlig uppfattning hos gemene man är att det är affärsidén som är viktigast. Jag och många med mig bryr oss rätt lite om affärsidén – det är människorna som är helt avgörande. Här hade vi hittat ett riktigt vasst team.

Att vara med från de första stapplande stegen är spännande och väldigt engagerande. Det är lite grand som “hela havet stormar”. Men med den rätta inställningen blir inga problem för stora och man ser bara lösningar och inga hinder.

Pandemin slog skoningslöst mot bolaget som precis hade startat den internationella expansionen. Det som räddade oss 2020 var att vi lyckades ta fram handsprit före alla andra, men sammantaget var 2020 och 2021 väldigt tuffa år.

Nu är bolaget på banan igen och det är full fart framåt. Förutom Sverige är det runt 10 marknader startade eller i pipeline det ser väldigt mycket ljusare ut. Att man kliver av ett styrelseuppdrag i det läget kan kanske tyckas konstigt men jag sitter ju inte i styrelsen för min skull utanför bolagets bästa. Jag tror bolaget behöver nya krafter, andra kompetenser och ibland måste man även få in nytt blod. Därför är det rätt läge och med stor stolthet jag lämnar detta fina bolag nu idag.

Entreprenörspodden