Årets Företagare 2022 i Uppsala län

 Årets Företagare 2022 i Uppsala Län presenterades idag av Företagarnas regionchef Thomas Byström på en välsmakande lunch hos Villa Anna.

Vinnaren är  de två bröderna Emil Linde och Anton Edling som kommer från Uppsala och tillsammans driver företaget Medicago AB som erbjuder produkter och tjänster till både företag och forskningsinstitutioner inom områdena för biologi, bioteknik och farmaci. Bröderna tog över sina föräldrars företag 2005 efter att de båda föräldrarna omkommit i Tsunamikatastrofen 2004, men de vittnade på lunchen om att de redan som barn började jobba i företaget och således var rätt bevandrade i verksamheten när de tvingades ta över. De har också varit väldigt framgångsrika. Idag har de cirka 60 anställda, en omsättning på 75 miljoner kronor och en vinst på 19 miljoner kronor.

Juryns motivering:

Årets Företagare i Uppsala är sanna förebilder när det kommer till företagande. Att lyckas växa i den omfattning som de gjort utan riskkapital är ytterst imponerande och vittnar om ett sunt företagande och ett klokt ledarskap. Med en genomtänkt affärsidé, en storskalig tillverkning och kunskapsintensiva produkter som skapar samhällsnytta sticker de ut inom sin bransch. Det lilla familjeföretaget som generationsväxlat och nu har halva världen som sin marknad är värdiga vinnare av denna utmärkelse.

 

Årets Företagare i Uppsala län

Årets Unga Företagare 2022 i Uppsala län är en titel som tilldelades Robin Åström, Emil Smith och Gustaf Smith från Wehype Global AB som på bara några år byggt ett bolag som omsätter 100 miljoner. Företaget en ledande internationell aktör för att matcha dataspel med rätt influenser. Även här fanns två familjerelation i företaget, då två av tre grundare var bröder.

Juryns motivering:

Årets Unga Företagare i Uppsala län har på ett imponerande sätt tagit sig an och påbörjat erövringen av en snabbväxande framtidsbransch. Deras kaxiga attityd, framåtanda och innovativa, egenutvecklade plattform har attraherat kända investerare som vill vara med på deras resa. Genom att expandera till Nordamerika och Asien tar våra vinnare ett viktigt steg mot visionen att bli världsledande i sin sektor. Samarbeten med branschens absolut största varumärken och en förbluffande träffsäkerhet i matchningen mellan kunder och marknadsföringskanaler borgar för en fortsatt spännande resa. Genom samverkan med stadens universitet och en engagerad dialog med lokala beslutsfattare är de en positiv kraft för hela kommunen och en förebild för andra företagare.

Båda vinnarna representerar väl Uppsala näringsliv då både bioteknik och dataspelsbranschen var representerade. Nu får vi hålla tummar och tår nästa vecka då våra länsvinnare ska tävla i Blå hallen på riksfinalen. Vill ni följa äventyret lajvsänds det här.

https://www.foretagarna.se/arets-foretagare/riksfinal/

Entreprenörspodden