Året då kvinnorna tog plats

I fredags hade vi årets sista styrelsemöte med AlphaCE och jag kunde konstatera att jag är på väg att lägga mitt 25:e år som företagare till handlingarna. Det har varit ett annorlunda år och jag ser ett nytt och annorlunda näringsliv växa fram…

2021 har präglats av pandemin, men under hösten fick vi ändå en föraning om hur framtiden kommer att bli – en framtid där fysiska möten kan varvas med de digitala. Jag kan konstatera att jag själv får fler och bättre idéer framför en människa än framför en dataskärm, därför ser jag fram emot en vardag där vi kan ses mer igen.

Jag tycker jämställdheten har tagit ett kliv framåt i näringslivet. Det kanske inte märks i statistiken, för enligt flera rapporter har kvinnors företagande minskat under pandemin. Men det märks bakom kulisserna… Kvinnor som äger bolag har slagit ihop sina bolag med andra kvinnors bolag. Fler kvinnor som äger bolag gör affärer med andra kvinnor som äger bolag. Och fler kvinnor i mitt nätverk har lyft in andra kvinnor i sina maktsfärer. Nått har uppenbarligen hänt.

Kanske, kanske har vi nu nått en “tipping point” där kvinnor till slut passerat den kritiska massa där en kvinna som äger och driver ett bolag inte längre är ett undantag. Kanske, kanske har vi tjötat så till den milda grad att gemene man (eller kvinna) faktiskt till slut har förstått att en företagsledare kan vara kvinna.

Det är möjligt att pandemin haft betydelse. Traditionella organisationsstrukturer och affärsmodeller blev utmanade på ett sätt som vi aldrig hade kunnat föreställa oss. Självklart har det spelat roll – även för jämställdheten.

När vi 2017 fick höra att det endast fanns 17 kvinnor som startat bolag med mer omsättning än 50 miljoner kronor, förstod vi att det var en myt. Det resulterade i att vi startade 17 Nätverket. Nu har vi har identifierat över 80 kvinnor och fler finns på listan över personer som är på väg att kvalificera sig.

2021 var året då vi fick en kvinna som statsminister i Sverige och vi kan konstatera att sex av åtta partier i Sveriges riksdags leds av en kvinna. Det påverkar bilden av vem som är en ledare och det påverkar makten i både politiken och i näringslivet.

Här är bilden då Dagens industri presenterade Årets Gasell 2021. Jag hittade några företagsledare och framgångsrika entreprenörer på röda mattan.

Visst är det ändå en charmig avsaknad av medelålders män på bilden? 😉

Entreprenörspodden