Ära och berömmelse

Igår hade jag förmånen att få se premiären av Tjechovs Måsen på Uppsala Stadsteater, en pjäs som handlar om människans längtan efter kärlek och bekräftelsebehov. Och trots att pjäsen skrevs för snart 130 år sedan är den högaktuell och det går att dra flera paralleller dagens samhälle.

För vem är egentligen mest framgångsrik? Den som har flest likes och snyggast bilder på Instagram eller den som har förmågan att se vem i ens närhet som vill en väl?

Och vad är lycka? Att må bra eller att prestera bra?

Jag önskar att alla ungdomar fick möjlighet att se Tjechovs klassiker i skolan. För även om det kan vara svårt för att fokusera i 2 timmar och 50 minuter tror att många kan känna igen sig i de frågeställningar som föreställningen lyfter. Många – i synnerhet unga – tycks tro att kändisskap, pengar och framgång är det som avgör om man är en lycklig människa. Jag som har förmånen att få möta många människor som både är fattiga och arbetssökande i min vardag – vet att framgång och lycka inte alls ligger i materiella ting eller yttre attribut som titlar. Tvärtom. Men man behöver bli påmind om det. Igen. Och igen. Och igen.

Jag vill passa på att tacka Stadsteatern för att man så fint corona-anpassat verksamheten. Det är en fröjd att få möjlighet att sitta i publiken igen.

Entreprenörspodden