Boys and men

Är vi på väg till Barbieland?

Har precis läst boken ”Of Boys and Men – Why the modern man is struggling”. Det är en mycket sorglig läsning. Boken är full av statistik och visar på den problematik som vi egentligen känner till rätt väl. Vi blir nämligen ständigt påminda om den i nyhetsflödet. Allt för många pojkar klarar inte grundskolan. Skadliga beteenden som kriminalitet och drogmissbruk blir allt vanligare bland unga män. Det är uppenbart att vi  riggat samhället för högpresterande pojkar och ambitiösa flickor. Problematiken är enligt författaren en tickande bomb. Richard Reeves säger det inte rakt ut, men andemeningen i boken är att frustrationen hos många unga män ligger bakom allt från stormningen av Kapitolium eller skjutningarna i Rinkeby. Det är en alarmerande situation som kan bli en tickande bomb om vi inte agerar.

Samtidigt finns det ljusningar för alla som länge kämpat för kvinnors rättigheter och möjligheter. Statistiken som finns i boken är visserligen hämtad från USA, men jag skulle tro att trenden är snarlik i hela västvärlden. Kvinnor gör stora framsteg på alla frontar – även om det finns områden (som t.ex. riskkapital till kvinnors företagande) där kvinnor fortfarande ligger långt efter.

För inte särskilt länge sedan lanserades den rosaskimrande och samhällskritiska filmen Barbie, som målar upp ett samhälle – Barbieland – där Ken bokstavligen har hamnat i baksätet. Filmen syftar nog till att ge patriarkatet en käftsmäll, vilket troligen också är anledningen till att många länder där kvinnors rättigheter är begränsade, har förbjudit filmen… Men när jag läst klart boken ”Of Boys and Men” kan jag inte låta bli att tänka tanken – vi kanske trots allt är på väg till Barbieland.

Frågan är bara om den resan blir lika rosaskimrande som filmens Barbieland. Jag tror inte det.

 

Entreprenörspodden