Är tjejer felskolade?

Jag får ofta frågor som rör kvinnor och entreprenörskap. Därför ställde jag frågan “Varför tror ni så få kvinnor väljer att starta företag?” till några av mina manliga entreprenörsvänner härom veckan. Idag ringde en av mina kompisar tillbaka….

Tjejer är felskolade. De vill ha en instruktionsbok och är rädda för att göra fel. Som entreprenör måste man våga göra fel.

Pigge Werkelins citat nr 1

Den kända entreprenören från Gotland hade funderat på min fråga. Och jag fick en lång utläggning om Pigges dyslexi och hur han fick extra lektioner för att lära sig stava rätt. Idag är dyslexi en välkänt fenomen, men jag kan tänka mig att Pigge fick utstå både elaka kommentarer och massor av fördomar. Att få höra av sin lärare att man gör fel kan knäcka en elev. Eller också gör det inte det….

Pigge tror nämligen att det stärkt honom. Han är van att bli ifrågasatt och han har tränat på att göra fel. Han anser att det är viktigt att kunna göra fel. Framförallt om man ska bli entreprenör.

För att VÅGA göra fel så måste man TRÄNA på att göra fel. Jag har gjort massor av fel och kan konstatera att det är inte farligt. Det kan till och med vara viktigt. Kreativitet och nytänkande kräver att man vågar tänka nytt och då blir det fel.

pigge werkelins citat nr 2

Redan i unga år fostrar vi våra småkillar att våga mer och våra småtjejer ska vara söta. De syns inte minst tydligt på hur könsuppdelade våra barns leksaker är – där killarna får action-dockor som är skapta för att gå ut på äventyr eller krig medan tjejernas dockor ska ha fina kläder eller kunna sminkas.

Pigge däremot verkar vilka inspirera sina döttrar till äventyr. Han har byggt ett sovrum till sina två döttrar där det finns ribbstolar, lianer, studsmattor och mycket annat som normalt inte finns i ett barn sovrum. Det ser ut som en kombination av äventyrspark och anläggning för parkour. När jag första gången besökte Pigges hem på Gotland kunde jag förstås inte låta bli att leka och klättra. Rummet är gjort för att skapa aktivitet och kreativitet.

Att kvinnor inte startar företag i samma utsträckning som män är ett bekymmer. Att Sverige dessutom ligger lågt på kvinnors företagande (trots att vi har hög andel kvinnor som förvärvsarbetar) och att trenden är negativ – är ett problem som vi måste ta itu med. Kanske bör alla föräldrar göra klätterväggar i barnens sovrum á la Pigge? Kanske bör vi uppmuntra våra flickor att göra mer fel? Oavsett vilket recept vi tillämpar så måste vi bryta trenden! Det här duger inte.

Ps. På bilden ser ni Pigge och en av hans döttrar

Entreprenörspodden