Är det en elefant i porslinsfabriken

Det finns entreprenörer och så finns det ENTREPRENÖRER. En av de som sticker ut lite extra är min gode vän Olle Larsson som driver Sisyfos. Vi lärde känna varandra när han förvandlade Wenngarn från en kriminell bakgård till en succé. Sen blev vi kollegor när vi satsade på Dragon Gate. Idag var jag först och hälsade på Olle på hans projekt Margarethaskolan i Knivsta, innan vi tillsammans åkte till Olles senaste projekt.

Det projektet är ännu en utmaning. Porslinsfabriken i Gustavsberg. Som i de flesta av Olles projekt handlar det om att ta hand om projekt som gått snett. Gustavsbergs porslinsfabrik är ett av Sveriges mest kända varumärken, men man har inte klarat av att följa med utvecklingen.

Det fick naturligtvis Olle nys om. För någon månad sedan innebar det att Sisyfosgruppen blev ägare till verksamheten i Porslinsfabriken. Här ser vi Olle i fabriksbutiken.

Fabriken är sliten men det finns så mycket av värde att ta hand om och bygga på. Värde som inte går att ersätta om man inte bevarar den yrkeskunskap som finns på orten. Här ser vi en av ugnarna.

Tallrikar på väg in i ugnarna. Alla gamla designer finns kvar och på några månader har Gustavsberg gått från hot om nedläggning till hopp om framtiden. Istället för att fly har kända designers återvänt och stolta medarbetare fortsätter tillverka porslin av högsta klass.

Formar finns det till alla olika produkter. Formarna är viktiga då leran skall hållas på plats innan den stelnar.

Det är fascinerande att se hur en tillverkning går till. Många olika moment skall genomföras innan tallriken eller grytan finns till försäljning.

Jag fick lära mig mer om porslin på några timmar idag än jag lärt mig genom hela livet. Jag är osäker på vad Olle säger det är i den här tanken. kan det va malet djurben? För att man blandar i djurben i porslinet för att det skall bli lättare, fick jag lära mig. Samt att Gustavsberg är den enda fabriken i Norden som använder djurben i produktionen. Det kanske låter lite läskigt, men det innebär ju att man tar hand om benen i slaktavfallet istället för att de förgås.

Nu är det en del förhandlingar med kommunen för att få hela projektet i mål. Men vilken kommun vill tacka nej till någon som kommer med visioner och idéer för att göra samhället bättre och attraktivare. Så nog är det allt annat än en elefant i den här porslinsfabriken…

Entreprenörspodden