Anders Wall-föreläsningen

Då var det återigen dags för höjdpunkten för entreprenörskap i Sverige. Anders Wall-föreläsningen i Universitetsaulan. En julafton för alla vi som älskar entreprenörskap.

Inledningstalet från Anders Wall inspirerar som alltid. När han nämner att ordet “entreprenör” är bland det vackraste ord han vet, är man säker på att man hamnat på rätt ställe.

Först ut bland föreläsarna var sportbilstillverkaren Christian von Koenigsegg. Han berättade om sin resa från att som sjuåring inspirerats av filmen Flåklypa till att han nu har en framgångsrik verksamhet med 300 anställda och 500 miljoner i omsättning. Det i en bransch där det skulle vara helt omöjligt att starta helt utan kapital.
Hans strålande citat “ger du aldrig upp, tar det aldrig slut och då kommer det att fungera”. Då lyckas man förr eller senare. Han såg även likviditetsbrist som en sporre och under de 80-tal gånger pengarna var slut, hade han hela tiden känslan av att det skulle lösa sig. Nu bygger han världen snabbaste bilar och alla bilar närmaste åren är redan beställda.

Uppsalaforskaren Maria Strømme berättade om sin imponerande forskning som lett till ämnet Upsalite och hennes bolag Disruptive Materials. En forskning som genom nano-teknik kan vara lösningen på många av kända sjukdomar. Tänk dig en robot som åker runt i venerna och dödar elaka celler.
Att hon dessutom tagit fram batterier gjorda av papper ger också hopp om att forskningen kommer att vara avgörande för att vi skall lösa framtidens utmaningar.

Elin Kling som varit framgångsrik bloggare med bas i USA sadlade om, sålde sin blogg och startade bolaget Totéme. Ett klädbolag som hon och hennes man byggt och nu omsätter över 200 miljoner och skall inom kort öppna butik i New York.

Sist ut av entreprenörerna på scenen var Erik Fjellborg från schemaläggningsföretaget Quinyx. En fantastik framgångssaga av en idé som han fick när han extrajobbade på McDonalds. Han tyckte det var ett ineffektivt sätt att lösa schemaläggningen. Där startade idén som nu hjälper kunder över hela världen. Att Erik dessutom har fostrats i UF och nämner att han kanske inte ens varit företagare om han inte fått genom föra sitt UF-år.

Kul att vi som avslutning fick berätta om Entreprenörsstaden Uppsala. Vårt lilla projekt att Uppsala inte bara är en Universitetsstad utan också en stad fylld av entreprenörskap. Många gånger i samarbete med varandra. Nu är det bara att få med kommunens politiker och tjänstemän på tåget, så kommer vi snabbt att klättra från vår plats i nedre halvan av Sveriges kommuner när det gäller Företagsklimat.

Bakom Anders Wall-föreläsningen ligger mycket arbete. Entrepreneur Academy är det som gör jobbet och här ser vi deras ordförande Amanda Carlström som tackar årets projektgrupp.

Efter det var det lite mingel på Uppsala Slott. Nu ser vi redan fram emot Anders Wall-föreläsningen 2020. Men det händer mycket innan dess. Redan på fredag är det Almis 25-årsjubileum och då sitter Maria och jag på Stora Torget och sänder lajv kl 13.15.

Entreprenörspodden