Allvarligt läge för företagen

Corona-pandemin har lamslagit svenska företag. Branschorganisationen Visita gick tidigt ut och flaggade för konsekvenserna inom upplevelseindustrin. Företaget Scandic var ett av de första företagen som larmade om storvarsel. Men fler lär det bli…

Just nu pågår omfattande aktiviteter för att hantera situationen. Jag sitter i partistyrelsen för Liberalerna och i torsdags hade ett extrainsatt telefonmöte där Nyamko Sabuni redogjorde för de samtal och aktiviteter som sker i regeringen och på partiledarnivå. Kommande vecka har vi ett extrainsatt möte med styrelsen för Svenskt näringsliv.

Flera initiativ har redan vidtagits:

  • Företag ska kunna få uppskov när det gäller inbetalning av preliminärskatt och arbetsgivaravgifter.
  • Riksbanken ger banksystemet 500 miljarder i syfte att säkerställa att det finns pengar till företagslån.
  • Regeringen har meddelat att lagstiftningen för korttidsarbete tidigareläggs och kommer gälla från 1 maj 2020.

Men detta kommer inte att räcka. Konferenslokaler och restauranger ekar tomma, kläd- och sällanköpshandeln säljer inte en pryl, eventarrangörer har fått ställa in och researrangörerna har tomma orderböcker. I min bransch får vi betalt om eleverna är i klassrummet, vilket innebär att vi kan få noll kronor i intäkt inom kort.

Det är viktigt att inte sjukhusen blir överfulla med patienter som behöver intensivvård. Därför behöver vi hjälpas åt att säkerställa att folk inte blir sjuka. Men det här viruset har kastat oss rakt in i en dramatiskt lågkonjunktur och nu måste vi kraftsamla. I en helt annan fråga, också – vi måste rädda jobben.

Företagen måste kunna betala lönerna! Det är lön om 10 dagar och jag tror många företag kommer få svårt att betala löner. Staten måste därför ge respit på skatter, moms och arbetsgivaravgifter bums. Hyreskostnader är en annan stor kostnad för många företag. Ge även anstånd här.

Om ett halvår har förhoppningsvis de flesta av oss haft coronaviruset och blivit immuna. Då behöver vi ha jobb och företag att gå tillbaka till… Gör vi inte dramatiska insatser nu har vi helt andra bekymmer till hösten än fulla sjukhus.

Entreprenörspodden