Alltid fusk i fokus…

Idag kom en ytterligare liten förbättring för de företag som drabbas av stängningen av samhället. Inte en dag för tidigt tycker nog de flesta företagare men återigen inte tillräckligt. Det som kanske upprör mest är detta ständiga påpekande om att företagare är potentiella fuskare.

Det handlar inte bara om anklagelser för fusk. Det handlar även om retorik. Finansministerns pratar hela tiden om att “andra” skattebetalare skall rädda företagen. Men visst är väl även företagare skattebetalare. Senaste siffran jag hörde var att staten via småföretagen fick in 30% av skatteintäkterna. Genom alla år har skatteintäkter från hela samhället använts för att rädda delar som haft problem. Att just nu småföretagen för första gången är i behov av omfattande stöd, gör retoriken ännu tråkigare.

Att dessutom småföretagare som grupp klumpas ihop och indirekt anklagas för att vara fuskare är rena förolämpningen. Är inte småföretagen värda att hanteras på ett bättre sätt? Det klart man skall stävja fusk, men jag tror Finansministern vet att det finns fuskare inom alla sektorer. Om det sen är fusk via samordningsnummer, vab eller assistansersättning är alla lika illa. Men att hänga ut småföretagare går alldeles utmärkt.

Den hopplöst företagsfientliga inställning som Finansministern ständigt visar prov på är sorglig. Jag är övertygad om att de allra flesta företagare gör allt de kan för att göra rätt för sig och försöker följa alla de lagar och regler som finns. Fortsätt jaga fuskare inom alla områden, men visa respekt för småföretagen. Det är småföretagare som är Sveriges ryggrad som du ständigt kastar skit på.

Entreprenörspodden