AI med Arash - Viktigaste boken på mycket länge

Jag själv är rätt dålig i den digitala världen och känner att det är ett motstånd i att tvingas lära mig nytt. Ändå har jag lyckats hyfsat bra utan att vara särskilt duktig. Kanske mest för att jag sett nyttan av tekniken och omgivit mig med klokare personer som vet hur man använder den digitala kraften. Men nu känner jag att det hettar till ordentligt och det är AI. Först hoppades jag att jag med ålderns rätt kunde flyga under radarn, men inser snabbt att så jäkla gammal är jag inte. Och nu går det fort. Fortare än någonsin och farten bara ökar.  Ska jag vara ärlig är det lite stressande.

Trots det kan jag inte annat än känna mig nyfiken på AI. Vi kan tycka vad vi vill men det kommer att påverka oss alla. Det går inte att stoppa. Så frågan för mig var hur jag skulle ta första stegen?


Jo svaret heter Arash Gilan och finns bland mina vänner. Ibland har man tur…


Arash är VD för Viva Media men också författare till fler böcker inom digitalisering samt frekvent debattör i ämnet.


För några veckor sedan fick jag ett signerat ex av Arash nya bok ”I love AI”. Med skräckblandad förtjusning tog jag mig an boken.

Boken är verkligen skriven på ett sånt sett att gemene man kan sätta sig in i AI-världen, lära sig grunderna, förstå riskerna samt vad som AI troligen aldrig kommer att kunna. Detta utan att man är speciellt duktig på det digitala.

På ett pedagogiskt sätt beskriver Arash grunderna i AI, kraften i AI nu och framåt och hur du och jag kan lära oss använda AI. I boken får du en väldigt bra grund för att förstå det du kanske inte förstått. Något av det viktigaste när man skall lära sig nytt. Här får man dryga 25-talet konkreta råd om användbara AI-verktyg och vilket problem det löser.

Samtidigt använder Arash ett helt kapitel med vad AI inte kan. De tre K:na – Kreativitet, Kärlek och Känsla. Det kanske är där man känner att AI inte är avgrunden utan något vi kan leva tillsammans med på ett utomordentligt sätt. Mänskligheten har unikitet som inte AI kan konkurrera med.

Ett annat väldigt intressant ämne är hur Arash ser på de tre beståndsdelarna teknologi, psykologi och filosofi. Allt är nämligen inte teknologi och kombinationen av att se AI:s kraft tillsammans med våra mänskliga krafter ger viktiga perspektiv.

Att recensera innehållet i boken här i bloggen blir inte rättvist. Den här boken skall du köpa för att själv sätta dig in i helheten på ett väldigt bra sätt. Dessutom borde alla elever i högstadiet och gymnasiet ha den som läromedel och AI borde finnas som obligatoriskt ämne i läroplanen. Allt enligt Arash förslag i boken.

Sen borde regeringen omgående följa Arash råd och tillsätta en AI-minister. En AI-kommission är tydligen redan tillsatt, men vi ligger redan efter många länder.  Så jag skickar en passning till regeringen – agera nu!

Slutligen några rädslor och fördelar från mitt personliga perspektiv:

Jag känner stor oro för att jag aldrig kommer att veta vad som är äkta eller falskt. Det är svårt nu och hur skall det bli framåt när AI både kan skapa mitt Face-ID och röst. Kan vem som helst vara jag, föra ut vilka budskap som helst och agera i mitt namn? Läskigt att aldrig veta vem som är vem, inte ens mina barn vet om det är pappa eller fejk.

Jag känner stor tilltro till att AI kommer att rensa i Sveriges byråkrati. Offentliga sektorn kanske kan halveras och bli en helt annan support till medborgarna än dagens administrativa djungel och ineffektivitet.

Sen har vi det där med onda och goda. Jag tycker det är förhållandevis lätt att se AI:s möjligheter. Men vi vet också att all teknik används av den onda sidan. Ohämmat. Darknet, Nordkorea, Putin eller bedrägerier måste vi ta höjd för. Det är läskigt på riktigt.

Till sist: jag tror att vi genom AI kan lösa en enorm massa utmaningar som medicin, hälsa, utbildning, klimatomställning, effektivisering och massa andra områden. Jag håller med Arash till 100%. Vi måste arbeta för det positiva med AI, men ha beredskap för att hantera det som är mindre bra.

Några tips:
Lyssna på Arash i VD-podden i intervjun med Per Schlingmann.

https://open.spotify.com/episode/0vK01evEwynTXECvXwVx9V

Köp boken på https://www.adlibris.com/se/bok/i-love-ai-hur-du-tar-tillvara-magin-med-ai-9789189828247

Prenumerera på Viva Medias nyhetsbrev: https://vivamedia.se/arash-gilan-nyhetsbrev/

 

Entreprenörspodden